Abazović najavio novu i redigovanu tablu u Morinju

Odlazeći premijer Dritan Abazović najavio je juče da će spomen-obilježje postavljeno u nekadašnjem logoru Jugoslovenske narodne armije u Morinju morati da bude uklonjeno, ispravljen tekst na njemu, a potom postavljena nova tabla u skladu sa zakonom.

Na pitanje hoće li Vlada Ministarstvu odbrane dati odobrenje za uklanjanje spomen-ploče u Morinju, Abazović je novinarima rekao da niko nije protiv table, ali i dodao da se ona ne može postavljati protivzakonito.

Mi možemo da zakonski postavimo tablu i onda će to biti zadovoljavajuće. Problem je i tekst na toj tabli, to će morati da se koriguje, jer ispada da Crna Gora nikakve veze sa tim nema – naglasio je Abazović.

Dodao je i da će na sastanku u Ministarstvu odbrane odrediti o tome kako će se postaviti vezano za pitanja koja se tiču odbrane.

Ali ponavljam, tabla i obilježja da, ali u skladu sa zakonom – poručio je Abazović koji je nakon smjene Konjevića i Krivokapića formalno preuzeo MVP, dok je resor odbrane „dodijelio“ kadru Ure i aktuelnom ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću.

Spomen-ploču na objektu gdje su tokom agresije na Dubrovnik zatvarani i mučeni hrvatski civili i branitelji tokom 1991. i 1992. godine, 10. oktobra ove godine, otkrili su crnogorski ministri odbrane i vanjskih poslova, Raško Konjević i Ranko Krivokapić u prisustvu visokih hrvatskih zvaničnika.

Kotorska Služba za inspekcijske poslove planirala je uklanjanje spomen- ploče na osnovu rješenja Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore, ali VCG nije dozvolila ulazak na njen posjed bez izričite saglasnosti Ministarstva odbrane.

Kotorska Služba za inspekcijske poslove planirala je uklanjanje spomen- ploče na osnovu rješenja Uprave za inspekcijske poslove koja tvrdi da je izostala saglasnost Vlade i Opštine Kotor, odnosno sva potrebna dokumentacija za postavljanje obilježja.

Bivši ministri odbrane i vanjskih poslova Konjević i Krivokapić, koji su i pored činjenice da je Vlada izgubila povjerenje 19. avgusta, „smijenjeni“ u petak 21. oktobra, saopštili su nakon najava i obrazloženja inspekcije da je u vojnom objektu u Morinju postavljena spomen-ploča u skladu sa propisima kojima se uređuju oblasti vojske i odbrane, te da Uprava za inspekcijske poslove nema nadležnost za postavljanje ili uklanjanje.

Naveli su da je motiv postavljanja obilježja bio ostvarivanje obaveza iz evropskih integracija, a u skladu sa NATO savezništvom zasnovanom na zajedničkoj odbrani vrijednosti koje su pod udarom agresivnih regionalnih politika.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

CUP: Unija poslodavaca 17. godina nije dokazala svoju reprezentativnost

Crnogorsko udruženje poslodavaca (CUP) saopštilo je da je Unija poslodavaca (UPCG) jedina organizacija poslodavaca u …