Teško će Damjanović naći 350 miliona

Cijena obveznica emitovanih tajno, ali organizovano u decembru 2020. godine dostigla je juče novi minimum na Frankfurtskoj berzi – 69,53 eura za nominalu 100 eura, saopštio je poslanik DPS-a Petar Ivanović.

– Sjekira li to više bilo koga? Ne. Važno je da obećanja lijepo zvuče. Ipak, doći će dan za naplatu! Zato, ajmo mi ono naše: djela, a ne riječi – tvitnuo je Ivanović.

Pad vrijednosti crnogorskih obveznica počeo je nakon molbe tadašnjeg vicepremijera i aktuelnog odlazećeg premijera Dritana Abazovića pred evropskim parlamentarcima u Briselu da pomognu Crnoj Gori da vrati kredit za prvu dionicu auto-puta i tako „prekinu kineski uticaj“. Osim toga što ova izjava predstavlja presedan u diplomatiji, ona je pokrenula nezaustavljiv pad crnogorskih obveznica na tržištu kapitala.

Prethodna vlada je u decembru 2020. emitovala euroobveznice na 750 miliona eura, koje treba da vrati 2027. uz godišnju kamatu od 2,87 odsto. Tim obveznicama sada se trguje na sekundarnom tržištu.

Cijena obveznice je, naime, direktno povezana sa rizikom i kamatom. Ukoliko raste rizik, cijena obveznice pada, a kamata raste i obratno. To znači da kada raste neizvjesnost da će se emitovane obveznice naplatiti, cijena pada, a to omogućava veću kamatu kupcu, ako obveznicu naplati, jer se rizik naplate povećao.

Ono što je sigurno problem za državu koja po rebalansu budžeta aktuelnog odlazećeg ministra finansija Aleksandra Damjanovića mora da se zaduži ove godine 350 miliona eura, a sljedeće 756 miliona, je da će se u ovakvoj situaciji jako teško zadužiti po povoljnim uslovima. Za Crnu Goru je, sa ovom cijenom obveznica i lošim kreditnim rejtingom, novac jako skup na svjetskom tržištu.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Oboren pješak kod kružnog toka, prevezen u bolnicu

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila oko 10,30 časova u Šušanju, u blizini kružnog toka, …