ŠTRAJK: Dio radnika Rudnika uglja traži povećanje i usklađivanje zarada sa EPCG

Sindikalna organizacija Rudnika uglja, čiji je predsjednik Miladin Sekulić, traži od rukovodstva preduzeća povećanje zarade za 12,44 odsto i usklađivanje zarada sa Elektroprivredom Crne Gore, koja je vlasnik najveće pljevaljske kompanije.

To je jedan od zahtjeva sa skupa organizovanog ispred upravne zgrade preduzeća, a kojem je prisustvovalo oko 60 članova te jedne od tri sindikalne organizacije u Rudniku uglja.

Okupljeni su zatražili i da se redovno izmiruju obaveze po osnovu penzisjko osiguranje kao i ostala primanja i naknade zaposlenima.

“Tražimo da se zaposlenima u Rudniku uglja omogući kupovina uglja po povoljnijoj cijeni odnosno onoj koja je važila do 1.9 2022, koja je iznosila 74 eura”, kazao je Sekulić.

Sindikat traži od rukovodstva firme da im saopšti da li je ugovor koji su ranije sklopili sa Elektroprivredom Srbije o prodaji uglja po cijeni od 28,8 eura po toni dobra za njihovu firmu s obzirom da se, kako tvrde cijena uglja na tržištu kreće oko 410 eura po toni, te da rudnici u okruženju ugalj prodaju Elektroprivredi Srbije po cijeni od 71 euro po toni.

“Da li je tačno da su određene količine uglja koji se prodaje Elektroprivredi Srbije otpisani zbog lošeg kvaliteta i da neće biti plaćene Rudniku. Koliko je novca EPS uplatila na račun Rudnika uglja po osnovu do sada isporuenih količina uglja i koliko iznosi zarada za našu firmu. Da li je tačno da nam Elektroprivreda Crne Gore nije uplatila novac za isporučene količine uglja koje su bile niže kalorijske vrijednosti a pričinjena šteta prema našim saznanjima iznosi 50.000 eura. Shodno navedenom postavlja se pitanje da li je neko iz menadžmenta Rudnika snosio odgovornost zbog očiglednih propusta u radu. Postavlja se pitanje da li je Rudnik zaštitio interese kada je u pitanju nabavka dva dampera marke Belaz bjeloruske proizvodnje čija cijena iznosi 3,4 miliona eura, dok je prethodne godine Rudn ik uglja izdvojio 2,5 miliona eura za nabavku dva dampera iste nosivosti i od istog proizvođača. To znači da je nabavna cijena po damper porasla 450.000 eura za period od jedne godine. Zašto je raspisan tender za izradu idejnog projekta kada Rudarski projekat važi za 2025. Zašto Rudnik ne radi projekat u sopstvenoj režiji kada posjeduje licencu za izradu rudarskih projekata(za ležište Glisnica Rudnik je uradio kompletnu tehničku dokumentaciju”, kazao je Sekulić.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Loše vijesti o cijenama struje

Biće potrebne godine da se cijene energenata vrate na nivo prije rata u Ukrajini, rekao …