Spajić: Što prije na vanredne parlamentarne izbore, potrebno promiješati karte

Lider pokreta Evropa sad Milojko Spajić kaže da su rezultati lokalnih izbora pokazali da je potrebno da se što prije ide na vanredne parlamentarne izbore. U razgovoru za Antenu M Spajić je odbacio optužbe za populizam. Odnos drugih stranaka prema programu ”Evropa sad” vidi kao ”lakmus papir” za saradnju, a priželjkuje promjene kod partija koje nijesu dio većine od 30. avgusta.

Evropa sad iznenadila analitičare i političare, ne i građane

”Naš uspjeh iznenadio je analitičare i političare, ali ne i građane koji su znali zašto nam pružaju podršku”, kazao je Spajić i dodao da političari očigledno nijesu uočili potrebe i želje građana.

”Tako da se otvorio prostor za jednu partiju koja je prvo napravila rezultate, predstavila planove građanima, vrlo transpartnetno ušla u izborni proces i dala pravo građanima da kažu da li im se sviđa taj program. Na osnovu toga imamo ovaj izborni rezultat”, kazao je Spajić.

On vjeruje da će se brzo postići dogovor o formiranju vlasti na lokalnom nivou, u Podgorici i opštinama u kojima to zavisi od Evrope sad, a o tome će na kraju odlučivati predjedništvo i GO pokreta. Nosilac liste ”Evrope sad” u Podgorici Jakov Milatović već je ranije najavio razgovore o novoj lokalnoj vlasti sa DF-om, Demokratama i UROM.

Problem je struktura skupštinske većine, potrebno promiješati karte

Govoreći o raspletu krize na političkoj sceni na državnom nivou u kontekstu ishoda lokalnih izbora, Spajić navodi da su vanredni parlamentarni izbori sada neophodni.

”Jer vidimo da je podrška partijama koje su trenutno na vlasti jako niska, a pokretu Evropa sad jako visoka, što znači da građani definitvno traže promjene. Pokazalo se da parlamentarna struktura od 30. avgusta više ne odgovara onome što građani žele, i definitvno treba ponovo promiješati karte. Imali smo dvije vlade koje nijesu dugo trajale, tako da mislimo da je struktura skupštinske većine problem i da treba promijeniti skupštinski saziv”, ocijenio je Spajić. On očekuje relativno brzo, možda početkom naredne godine, vanredne parlamentarne izbore.

Smatra da je preuranjeno govoriti o tome kako će Evropa sad ići na predsjedničke izbore, koji se očekuju na proljeće.

”Kao neko ko je dobio veliku podršku na nedjeljnim izborima, možemo da razgovaramo i o svom i o eventulano nekom zajedničkom kandidatu, ukoliko bude dogovora”, dodao je Spajić.

Budući partneri da prihvate program ”Evropa sad”

Za saradnju sa drugim partijama bitan je, kaže Spajić, njihov odnos prema programu ”Evropa sad”.

”Oni bi jednostavno morali da prihvate realnost da je program ”Evropa sad” dobar za Crnu Goru i crnogorske građane, da bi imali dobru osnovu za dalje razgovore i da bi vidjeli da li pripadamo zajedničkom vrijednosnom sistemu. Znate du su prošle gopdine URA i Demokrate bili prvi koji su prihvatili i podržali program Evropa sad i mislim da je sa njima relativno lako razgovarati. Za nas je ”lakmus papir” program, a ne bilo kakva ideologija”, napominje Spajić i dodaje da svi oni koji podržavaju ekonomske reforme mogu biti partneri Evrope sad.

Pozdravio bih promjene u DPS-u i strankama tog bloka

Spajića smo pitali ima li prostora za neku saradnju i komunikaciju sa partijama koje nijesu dio većine od 30. avgusta, odnosno DPS-om, SDP-om, SD-om.

”Vidite, te partije moraju da se zapitaju zašto nemaju nikakav koalicioni kapacitet i da naparave velike promjene. To je nešto na što ja, naravno, ne mogu da utičem, ali bih definitvno pozdravio takve promjene”, navodi Spajić.

Glasači DPS-a da ne brinu za suverenitet, mi ne mijenjamo vrijednosti Crne Gore

Onima koji su, kako kaže, glasali za koalicije sa DPS-om zbog straha za suverenitet države, poručuje da ne treba da se brinu.

”Evropa sad će se apsolutno zalagati za nezavisnu, suverenu, multietničku i multireligijsku zemlju i sve one vrijednosti koje su postojale. Mi ne želimo da mijenjamo vrijednosti Crne Gore, već da promijenimo jedan truli sistem koji nam je 30-godišnja vladavina ostavila u amanet. Da se makne partitokratija korupcija i sve pošasti koje su nas dovele na rub siromaštva”, poručio je Spajić.

Evropa sad je centristička, a ne partija ideologije, sušta smo suprotnost populizmu

Kaže da Evropa sad nije partija ideologija, već rezultata.

”Mi smo vrlo pragmatični i želimo rezultate za građane. Rekao bih da smo klasična centristička partija, ako bismo gledali neki evropski kontekst. Po nekim socijalnim segmentima programa mogli bi biti svrstani čak i blago lijevo, ali ponavljam ipak smo, u evropskom kontekstu, centristička stranka”, kaže Spajić.

Antena M

Provjerite slična mjesta

Dvije osobe upale u provaliju, u toku akcija spašavanja

Dana 26.11.2022. godine u 15.15h Služba zaštite i spašavanja je primila prijavu od strane Uprave …