Poslovni forum Njemačka-Zapadni Balkan: Važne poruke

Državni sekretar u ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović prisustvovao je  poslovnom forumu Njemačka-Zapadni Balkan, koji je održan 25. oktobra u Berlinu, u okviru ekonomskog dijela Samita Zapadnog Balkana, Berlin 2022.

Šahmanović je učestvovao u diskusiji na panelu „Izazovi i perspektive Zajedničkog regionalnog tržišta – Da li će energetska kriza dovesti do implementacije Zelene agende – Aktuelni izazovi za biznis zajednice“ zajedno sa kolegama iz resornih ministarstava zemalja regiona: Albanije, Srbije, Kosova, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

U svom izlaganju državni sekretar Šahmanović se osvrnuo na izazove sa kojima se susreću sve zemlje regiona ali i Evrope, u prvom redu sigurnost snabdijevanja električnom energijom koja je  osnovni preduslov za normalno funkcionisanje tržišta i odvijanje poslovnih procesa, bez uzrokovanja zastoja kako u okviru teritorija pojedinih država, tako i na međugraničnim prelazima.

“Da bi se osigurala sigurnost snabdijevanja potrebna je dugoročna orijentacija ka obnovljivim izvorima energije, ali se postavlja pitanje koliko su ove investicije u ovom trenutku prihvatljive za mala i srednja preduzeća, u svijetu koji je zahvaćen recesijom, na početku oporavljanja od duge pandemije i u uslovima neizvjesnosti zbog rata u Ukrajini” naglasio je Šahmanović i dodao da “nove investicije u cilju usmjeravanja ka zelenoj ekonomiji znače i preispitivanje opravdanosti takvih investicija. Ako imamo u vidu da se svijet neminovno mijenja zbog rata u Ukrajini, da energetska kriza usmjerava na iznalaženje modela za preživljavanje malih i srednjih preduzeća, trenutak je i da se sagleda kako to može uticati na sektor saobraćaja.”

Provjerite slična mjesta

RADONJIĆ: Sudu nije predata optužnica protiv Injac

Optužnica protiv bivše ministarke odbrane Olivere Injac nije predata Višem sudu, već je postupak pred …