EPCG se zadužila kod banaka 48 miliona eura da bi isplatila plate

Elektroprivreda je u septembru pozajmila 48 miliona eura za likvidnoist kod dvije domaće banke, kako bi mogla da servisira svoje obaveze i isplaćuje radnike i dobavljače, saznaje Pobjeda.

Prema našim informacijama, od Erste banke je pozajmljeno 28, a od CKB 20 miliona eura. Kako se radi o kratkoročnim kreditima, kamatna stopa teško da može biti ispod pet odsto, pogotovu kad se radi o zajmoprimcu koji je prijavio minus od 60 miliona eura za osam mjeseci ove godine.

Zanimljiv je i podatak da se sredinom 2020. godine prethodno rukovodstvo EPCG Đoko Krivokapić i Igor Noveljić (DPS) kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) rezervisalo 50 miliona eura kredita, s obzirom da se radilo o godini najjače kovid pandemije. Ugovorena je kamatna stopa od dva odsto ukoliko se bude uzimao ovaj kredit za likvidnost.

Ovaj zajam će pomoći da se osigura stabilnost i otpornost sistema snabdijevanja zemlje električnom energijom, istovremeno štiteći dostignuća crnogorskog energetskog sektora u ambicioznom programu čistog rasta i dekarbonizacije – naveli su prije dvije godine iz EBRD-a. Međutim, nova menadžerska ekipa u sastavu Milutin Đukanović (DF) i Nikola Rovčanin (Demokrate) je, čim se smjestila u kancelarije, otkazala taj kreditni ugovor. Objasnili su da „nema potrebe za njihovom namjenskom upotrebom u cilju održavanja tekuće likvidnosti kompanije“. EPCG, kako saznajemo, već duže kasni sa izmirivanjem obaveza prema dobavljačima. A kako se stvari mijenjaju brzinom svjetlosti za one koji nemaju poslovni nerv, pokazuju i podaci po kojima je EPCG polovinu ove godine završila sa šest miliona eura u plusu, a dva mjeseca kasnije upali su u minus od 60 miliona eura. Pri tome, cijela EPCG grupa, u kojoj su još CEDIS i Rudnik uglja u minusu je punih 100 miliona eura. To je posljedica loših poslovnih odluka i predizbornog partijskog zapošljavanja. EPCG je na sajtu prijavila da ima 1031 zaposlenog, CEDIS 600 radnika više, a Rudnik uglja mudro ništa nikome ne prijavljuje. Pri tome je EPCG za pola godine uplatila za zarade 12,3 miliona eura. To bi značilo da je prosječna bruto plata u energetskoj kompaniji u prvoj polovini godine bila dvije hiljade eura. Prema saznanjima naše redakcije, EPCG će biti u ogromnom problemu da isplati plate i servisira druge obaveze, ako u narednom periodu ne bude povoljnih hidroloških uslova, odnosno ako ne bude palo dovoljno kiše koja bi napunila akumulacije hidroelektrana Perućica i Piva. Da bi ohrabrili i sebe i nas obećali su da će godinu završiti sa profitom od 51 milion eura. Samo da bude kiše!

Iz EPCG nijesu odgovorili na pitanje naše redakcije o zajmu za isplatu duga i zarada, kao ni na pitanje sa kojim bankama se pregovara, koliki je kredit u pitanju i uz koje uslove.

EPCG

Provjerite slična mjesta

Evropska komisija konstatovala napredak Crne Gore u oblasti readmisije

Crnogorska delegacija, u čijem sastavu su bili predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva vanjskih poslova i …