Đurović: Crna Gora će nastaviti da pruža pomoć Ukrajini

Crna Gora će nastaviti da pruža humanitarnu i materijalnu pomoć Ukrajini, i dalje držati otvorena vrata za građane Ukrajine, kojih trenutno u našoj zemlji ima oko 11.000, kazala je predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović.

Đurović je to kazala tokom susreta sa predsjednikom Vrhovne rade Ukrajine Ruslanom Stefančukom u okviru Prvog parlamentarnog samita Međunarodne krimske platforme.

Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, u otvorenom i prijateljskom razgovoru, Đurović je kazala da joj je zadovoljstvo što učestvuje na tako značajnom događaju, te potencirala kontinuiranu podršku Crne Gore Ukrajini i ukrajinskom narodu.

Ponovila je da je naša država osudila rusku okupaciju u svim međunarodnim formatima, a takođe je upoznala predsjednika Stefančuka sa Rezolucijom o osudi ruske vojne agresije na Ukrajinu, koja je usvojena velikom većinom glasova poslanika Skupštine Crne Gore.

“Ističući da je Crna Gora prva zemlja van EU koja je usvojila Odluku kojom se omogućava privremena zaštita licima iz Ukrajine u trajanju od jedne godine, kao i olakšan ulazak u zemlju iz humanitarnih razloga, Đurović je najavila da će Crna Gora nastaviti da pruža humanitarnu i materijalnu pomoć Ukrajini, kao i da će i dalje držati otvorena vrata za građane Ukrajine, kojih trenutno u našoj zemlji ima oko 11.000”, navodi se u saopštenju.

Predsjednica Skupštine je istakla i da je Crna Gora podržala dodjelu statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji Ukrajini i iskazala spremnost naše države da pruži svu neophodnu tehničku i ekspertsku podršku ovoj zemlji na putu ka EU.

Predsjednik Vrhovne rade Ukrajine Ruslan Stefančuk je, kako se dodaje, zahvalio Đurovićevoj na podršci Crne Gore teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine, na poštovanju principa međunarodnog humanitarnog prava, kao i na dosljednosti u sprovođenju sankcija prema Ruskoj Federaciji.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Loše vijesti o cijenama struje

Biće potrebne godine da se cijene energenata vrate na nivo prije rata u Ukrajini, rekao …