Razlozi teškog poraza DPS-a na lokalnim izborima: Nema reforme, nema ni glasača

Mnogo je razloga zbog kojih je Demokratska partija socijalista (DPS) najveći gubitnik nedjeljnih lokalnih izbora, a jedan od njih je što je toj stranci došla na naplatu tridesetogodišnja vladavina državom po određenim šablonima, čiji će ceh plaćati i kroz naredne izborne cikluse.

To je za “Vijesti” ocijenila profesorica na Univerzitetu Donja Gorica (UDG) Nikoleta Đukanović, analizirajući epilog izbora na kojima je partija Mila Đukanovića poražena u 11 od 14 gradova, uključujući i Podgoricu, u kojoj je bila na vlasti posljednje 24 godine.

DPS je “pao” u opštinama u kojima je do nedjelje dominirao – Pljevljima, Kolašinu, Žabljaku i Danilovgradu, a ostao na vlasti u Bijelom Polju i Plavu. Ta stranka ima najveće šanse da s tradicionalnim partnerima nastavi da vlada u Baru, dok je neizvjesno da li će to učiniti i u Šavniku, gdje će naredne sedmice glasanje biti ponovljeno na pet birališta.

O dubini kraha Đukanovićeve partije najbolje govori činjenica da je na izborima prije četiri godine, održanim u 12 opština, DPS osvojio apsolutnu većinu u šest njih, da je uz partnere preuzeo vlast ili bio dio nje u još pet, te da je poražen u samo jednom gradu.

Podsjećajući da je DPS u Podgorici na državnim izborima prije dvije godine, kad je srušen nakon trodecenijske vlasti, imao nekoliko hiljada glasova manje nego 2018. godine, i da je veliki pad u glavnom gradu nastavljen i u nedjelju, Đukanovićeva kaže da je više razloga kumovalo tome.

”Trideset godina vladavine po određenim šablonima sigurno je došlo na naplatu DPS-u. Takve naplate će biti još i kroz naredne izborne cikluse. S druge strane, nisu osluškivali potrebe građana, iako su imali karakterističnu poziciju u odnosu na tadašnju opoziciju, koja je bila nedovoljno moćna pa je DPS toliko decenija imao mogućnost da zadržava vlast. DPS je, ukoliko se nadao boljem rezultatu, mogao bolje iskoristiti potencijal koji su mu dale loše vlade. Ovi rezultati bili bi još lošiji da smo u posljednje dvije godine imali funkcionalne vlade koje bi ispunjavale ono što su građanima obećavale”, istakla je ona.

Đukanovićeva kaže da je jedan od razloga lošeg ishoda i to što DPS nije iskoristio šansu za korjenite promjene u partiji. Navodi da su u DPS došla neka nova, mlada lica, ali dodaje da to nije ono što bi donijelo političku katarzu Đukanovićevoj stranci.

”Akcenat više treba da se stavi na unutardemokratske partijske procese, i one osobe koje zauzimaju ili su zauzimale visoke pozicije u DPS-u, a koje su građanima personifikacija za nelegalno bogaćenje ili eventualne koruptivne radnje. Teško je u crnogroskim okvirima, s našim nasljeđem i političkom kulturom, izvršiti takvu vrstu političke reforme. Ne znam da li DPS ima kapacitete da to učini, ali mislim da su ovi izbori definitivno pokazali da je to jedan od modela”, objašnjava sagovornica.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Detalji istrage protiv Lazovića: Tajni sastanak na Grahovu sa Zvicerom, Belivukom i Miljkovićem

Uhapšeni bivši policijski funkcioner Zoran Lazović, prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva, sastajao se sa vođom …