Okrugli sto ministara energetike Zapadnog Balkana: Važne poruke za Crnu Goru

mjera i realizaciju kapitalnih inftrastrukturnih projekata koji imaju regionalni uticaj” poručio je Ibrahimović tokom izlaganja dodajući da:

“Crna Gora svoju energetsku politiku i propise usklađuje sa politikom i zakonodavstvom Evropske unije u oblasti energetike i životne sredine. U skladu s tim, radimo na pripremi prvog Nacionalnog energetskog i klimatskog plana, koji treba da bude usvojen do juna 2024. godine. To će biti plan razvoja energetskog sektora Crne Gore, koji će imati za cilj da zadovolji potražnju za energijom, obezbjeđujući sprovođenje tranzicije čiste energije i minimalnog negativnog uticaja energetskog sektora na klimatske promjene.”

To će biti plan razvoja energetskog sektora Crne Gore, koji će imati za cilj da zadovolji potražnju za energijom, obezbjeđujući sprovođenje tranzicije čiste energije i minimalnog negativnog uticaja energetskog sektora na klimatske promjene.”

Crna Gora nastoji da ispuni sve obaveze iz Ugovora o Energetskoj zajednici i uspješno doprinosi razvoju regionalnog energetskog tržišta i njegovoj integraciji u energetsko tržište Evropske unije. U skladu sa takvim opredjeljenjem, cilj Vlade Crne Gore je stvaranje uslova za intenzivnije korišćenje domaćih energetskih potencijala, posebno obnovljivih. S obzirom da Crna Gora ima značajne potencijale obnovljivih izvora energije, kao što su hidropotencijal, potencijal vjetra, sunčevo zračenje i biomasa, naš prioritet je bila i ostaje proizvodnja obnovljive i čiste energije. Zahvaljujući podršci EBRD započela je priprema Zakona o obnovljivim izvorima energije, koji treba da stvori pretpostavke i za tržišni mehanizam uključivanja privatnog sektrora.

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ibrahimović je na kraju izlaganja informisao prisutne da je Vlada Crne Gore formirala Nacionalni savjet za analizu i praćenje sigurnosti snabdijevanja energijom i energentima.

“Definisane su određene mjere štednje, stanje se prati i zavisno, primarno, od hidroloških uslova u narednom periodu, definisaće se dalje mjere za što vjerujem da je potreban jedan koordinisan, sinhronizovan, nastup svih zemalja. Samo razmjena iskustava i dobrih primjera iz prakse u ovakvim situacijama je više nego dobrodošla, te je ovo još jedna od prilika koja dodatno treba da podstakne regionalnu saradnju“ zaključio je potpredsjednik Ibrahimović. 

Tokom održavanja okruglog stola potpredsjednik za regionalni razvoj u  Vladi Crne Gore i ministar kapitalnih investicija posjetio je Ambasadu Crne Gore u Njemačkoj i razgovarao sa otpravnikom poslova Zdravkom Jovovićem.

Provjerite slična mjesta

Pobjeda: Abazović i Joković pripremaju odluku o ulasku Crne Gore u „Otvoreni Balkan“

Abazovićeva vlada koja se nalazi u tehničkom mandatu u narednih 15 dana trebalo bi da …