Lokalni izbori povećali vjerovatnoću za vanrednim parlamentarnim

Nakon nedjeljnih lokalnih izbora povećana je vjerovatnoća za održavanja prijevremenih izbora u Crnoj Gori, kazao je za Glas Amerike Pol Mekarti, sa Međunarodnog republikanskog instituta.

“Građani su tražili alternativu postojećim strankama, to je jasno da su građani nezadovoljni podjelama u zemlji”, kaže Mekarti.

Kako navodi, istraživanja koja rade pokazuju da Crnogorci veoma podržavaju pristupanje EU, ali i NATO-u.

“Mislim da ovo pokazuje dvije stvari, da su građani željeli alternativu i da nastavljaju da podržavaju zapadni kurs Crne Gore. Ovo je znak i da građani nijesu biti zadovoljni što je DPS srušio prethodnu Vladu, jer žele stabinost i da dvije strane razgovaraju. Gledajući u budućnost, mislim da se sada povećala vjerovatnoća održavanja prijevremenih izbora. Neki govore o izborima u januaru, nijesam siguran u to, ali se povećava pritisak da se održne novi izbori”, kazao je Mekarti.

Edvard Džozef sa Univerziteta Džons Hopkins kaže da je birači žele stabilno liderstvo koje će se baviti borbom protiv korupcije, ali ne na ispolitizovan način.

“Zemlji su očigledno potrebni nacionalni izbori da bi se razjasnila politička situacija i biračima prepustilo da odluče”, kazao je Džozef.

VOA/RTCG

Provjerite slična mjesta

Uhapšen predsjednik Perua jer je najavio raspuštanje Kongresa

Uhapšen je predsjednik Perua, Pedro Kastiljo, u srijedu, nekoliko sati nakon što je najavio privremeno …