Krivične prijave: Radulović i Mrdović zataškale prebijanje zaposlenog u KCCG

Sindikat slobodnih radnika Kliničkog centra Crne gore (KCCG) podnio je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivične prijave protiv direktorice te ustanove Ljiljane Radulović i pomoćnice direktora pravne službe Nede Mrdović zbog, kako tvrde, nezakonitih odluka na štetu zaposlenih, zataškavanja prijava i slučaja prebijanja radnika koji je ostao nekažnjen. U krivičnim prijavama, u koje je “Dan” imao uvid, navodi se da postoji osnovana sumnja da Radulović nije vršila svoje dužnosti u dijelu kontrole rada zaposlenih i staranja o zakonitom radu te ustanovem, čime je omogućila niz nepravilnosti i ugrozila prava većeg broja radnika. Kako navode u prijavi, to je dovelo do protivpravne imovinske koristi na štetu Kliničkog centra. Radulović juče nije odgovorila na pitanja “Dana”.

– U periodu od 22. aprila 2021. do 2. marta 2022. godine, ne postupajući po zahtjevima i prijavama koje su 12 puta podnijeli zaposleni u Kliničkom centru, omogućila je niz nepravilnosti u radu, na koji način su izvršene povrede prava iz oblasti rada za veći broj radnika. Jedan broj zaposlenih je, usled nepoštovanja propisa od strane menadžmenta, dobio raskid ugovora o radu, a prava zaposlenih su kršena i vršen je mobing nad neistomišljenicima – piše u prijavi.
U prijavi protiv Mrdović navode da je kao pomoćnik dikrektora prvane službe, u čijem je organizacionom dijelu služba obezbjeđenja KCCG, u februaru 2022, nevršenjem svoje dužnosti staranja o zakonitom radu te službe, zloupotrijebila položaj.

– Osnovano se sumnja da je nepreduzimanjem mjera protiv rukovodioca službe obezbjeđenja P.R., koji je nanio teške fizičke povrede zaposlenom D.C. na radnim mjestu, zloupotrijebila službeni položaj na način što nevršenjem svoje dužnosti nije spriječila nasilničko i nedolično ponašanje prema D.C., koje se i dalje nastavilo u vidu vrijeđanja i poziva na fizički obračun, čime je izvršila krivično djelo zlouptreba ovlašćenja u privrednom poslovanju iz čl. 272 u vezi sa čl. 15 Krivičnog zakonika Crne Gore – piše u prijavi.

Iz tog sindikata podsjećaju da su početkom ove godine tražili razrješenje Radulović “zbog zloupotrebe položaja, nesavjesnog postupanja, nanošenja materijalne i nematerijalne štete KCCG, diskriminacije zaposlenih, prijetnji i zastrašivanja sindikalnih aktivista, nepotizma i osvetoljubivosti prema onima koji ukazuju na zloupotrebe pojedinih rukovodilaca i kršenja Zakona o radu i Granskog kolektivnog ugovora”.

Dan

Provjerite slična mjesta

Mrdović: Na EU putu Crne Gore godine su odavno postale samo broj

Piše: Ines Mrdović  Od davne 2008. godine, kada je Crna Gora aplicirala za članstvo u …