Optužnice za afere „Trejdjunik“, „Megapromet“ i „Prijevor“: Među osumnjičenima i Svetova strina i Miloševa tašta

Sedmogodišnja istraga Specijalnog državnog tužilaštva u slučajevima “Trejdjunik”, “Megapromet” i “Prijevor” okončana je podizanjem optužnice protiv 11 osumnjičenih, među kojima su i nekadašnja šefica budvanskog katastra Mirjana Marović, inače strina odbjeglog šefa budvanske kriminalne grupe i bivšeg potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića. Kontrola optužnice zakazana je za 28.oktobar u podgoričkom Višem sudu.

Specijalno tužilaštvo je za prvo pola godine protiv šest lica podiglo optužni predlog zbog krivičnih djela visoke korupcije, dok su u istom periodu protiv 22 lica donijete naredbe o sprovođenju istrage, a protiv četiri lica podignuta optužnica. U koruptivna djela spadaju utaja poreza i doprinosa, zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba službenog položaja, primanje mita, davanje mita i protivzakonit uticaj.

U ovom predmetu na spisku optuženih našla se i službenica Sekretarijata za investicije opštine Budva Dragica Popović, tašta Miloša Marovića, koji je, kao i njegov otac, uspio da izbjegne robiju za budvanske afere tako što je pobjegao u Beograd, gdje mu je kazna zastarjela.

Zbog sumnje da je počinila krivično djelo zloupotreba službenog položaja na organizovan način, istraga je vođena i protiv Milene Marović Bogdanović, ćerke Svetozara Marovića, koja je tada bila menadžerka Opštine Budva, ali je tužilaštvo, kako pouzdano saznajemo, prije izvjesnog vremena obavijestilo budvansku Opštinu, kao oštećenu, da je obustavljen postupak protiv nje i još dvije zaposlene u Opštini jer ne postoje dokazi iz kojih proizilazi osnovana sumnja da su učinile to krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

– U roku od 30 dana od dana kada vam je naredba dostavljena, možete preuzeti krivično gonjenje navedenih okrivljenih pred višim sudom u Podgorici podizanjem optužnice – navodi se u dopisu upućenom Opštini Budva od strane SDT-a.

Istim dopisom, tužilac Tanja Čolan Deretić obavještava da je Specijalno tužilaštvo u odnosu na predmetni događaj, a zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, podiglo optužnicu protiv nekadašnjeg direktora budvanskog Vodovoda Milenka Medigovića, nekadašnjeg sekretara za zaštitu imovine Novaka Klisića i bivšeg menadžera budvanske opštine Aleksandra Tičića.

Provjerite slična mjesta

Od početka mjeseca cijena nafte na svjetskom tržištu se snizila za 14 dolara

Od početka mjeseca cijena nafte na svjetskom tržištu doživljava konstantan pad. Neki od razloga su …