Viele Euro Geldscheine

Crna Gora: Platni promet 1,76 milijardi eura

Vrijednost realizovanog platnog prometa za 22 radna dana u septembru iznosila je 1,76 milijardi eura, što je 2,8 odsto manje nego u avgustu, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG), prenosi MINA business.

Od toga je 93,84 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

U septembru je za 22 radna dana realizovano 1,12 miliona naloga, od čega 36 odsto u RTGS sistemu, a ostatak u DNS sistemu -navodi se u izvještaju CBCG.

Prosječni dnevni obim realizovanog platnog prometa u RTGS i DNS sistemu, izražen preko broja naloga, iznosio je 50,9 hiljada naloga, dok je prosječna dnevna vrijednost platnog prometa iznosila 79,85 miliona eura.

U septembru za 11,99 hiljada minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, pa je njegova raspoloživost bila 100 odsto.

Provjerite slična mjesta

Dvije osobe upale u provaliju, u toku akcija spašavanja

Dana 26.11.2022. godine u 15.15h Služba zaštite i spašavanja je primila prijavu od strane Uprave …