M portal: Direktor u špediciji zaposlio osuđenu za pronevjeru 600.000 eura

Aktuelni direktor Rudnika uglja Milan Lekić zaposlio je osobu koja je pravosnažno bila osuđena na četiri godine zatvora zbog pronevjere skoro 600.000 eura iz filijale NLB banke u Pljevljima, piše M portal.

Prema njihovim riječima, Natalija Borović koja je odležala četiri godine u zatvoru zbog pronevjere novca iz poslovnice NLB banke, danas je osoba od povjerenja za sporni ugovor RU sa EPS.

Prema pisanju M portala, ona je 2010. godine osumnjičena i uhapšena zbog pronevjere 594.000 eura koje je, kako je tada saopšteno, pronevjerila u periodu od januara do maja 2010. godine iz poslovnice u kojoj je bila zaposlena. Nakon okončanja sudskog postupka i pravosnažnosti presude, Borović je provela četiri godine u zatvoru.

Milan Lekić je Borovićku zaposlio u Rudniku uglja Pljevlja, u sektoru separacije, na poslovima špedicije, u netransparetnom postupku, kako protiče i kompletno masovno zapošljavanje u ovoj kompaniji. S obzirom na opise poslova u separaciji i špediciji, tvrde izvori M portala, Borović je direktno uključena u poslove vezane za sporni ugovor Rudnika uglja sa Elektroprivredom Srbije i Lekićeva je osoba od povjerenja u tom dijelu poslovanja.

Zbog ovog skandaloznog ugovora koji je doveo Rudnik uglja gotovo pred bankrot, u prošli petak je pokušao da posreduje biznismen i član Glavnog odbora Vučićeve Srpske napredne stranke Vladimir Mandić.

On je tada išao je u Pljevlja da se sastane sa izvršnim direktorom Rudnika uglja Milanom Lekićem kako bi se riješilo pitanje ogromnog duga Elektroprivrede Srbije prema državnoj energetskoj kompaniji zbog neplaćenog uglja, izvijestila je „Pobjeda“. Mandiću je tom prilikom zabranjen ulazak u Crnu Goru, a sa njim u društvu je bio i njegov kolega Dane Šijan. Oni su vraćeni sa prelaza Metaljka, pa je sastanak sa Lekićem organizovan u subotu, u Čajniču u Republici Srpskoj, entitetu Bosne i Hercegovine.

Izvor Pobjede je tada naveo da je Mandića u Pljevlja poslao lično predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zbog problema duga EPS-a koji od juna ne plaća ugalj Crnoj Gori, ali i nezvanične najave da menadžment Rudnika uglja razmatra da podigne cijenu uglja.

Vladimir Mandić je trebao da sa Lekićem dogovori eventualnu dinamiku vraćanja duga, ali i da vidi hoće li ,,posao stoljeća“ uopšte dalje ići. Takođe, Mandić treba da dobije i svoju proviziju za obavljeni posao jer se ruda prodavala – tvrde izvori Pobjede.

Vučićev čovjek od povjerenja kada je u pitanju kontroverzni posao Rudnika uglja sa EPS-om, zainteresovana je strana, budući da je čitav aranžman dogovoren u trouglu između upravo člana GO SNS-a Mandića, predsjednika Odbora direktora EPCG Milutina Đukanovića i Lekića.

Izvor Pobjede je dodao da je šteta nastala po RUP koja se odnosi na neplaćanje uglja od strane EPS-a po trenutnim cijenama procijenjena na 13 miliona eura i da tu ima posla za Specijalno državno tužilaštvo.

Provjerite slična mjesta

Dvije osobe upale u provaliju, u toku akcija spašavanja

Dana 26.11.2022. godine u 15.15h Služba zaštite i spašavanja je primila prijavu od strane Uprave …