Građani: Nema ljekova za oboljele od kancera i hroničnih bolesti

Građani sa kojima smo juče razgovarali ispred državnih apoteka u Podgorici tvrde da i dalje vlada nestašica terapija za oboljele od kancera i hronične bolesti, posebno za liječenje kardiovaskularnih oboljenja, te terapija za smirenje i bolesti krvnih sudova, piše Dan.

Naglašavaju i da su im pojedini ljekovi nedostupni već nekoliko mjeseci i da je stanje alarmantno. Uzalud danima obilaze apoteke i na kraju su prinuđeni da kupuju zamjensku terapiju. Građani su posebno ogorčeni jer i ove sedmice ponovo nedostaje terapija za onkološke pacijente, povišen krvni pritisak, srčana oboljenja, terapiju za smirenje i holesterol. Apotekari im, kažu, sugerišu da se jave naredne sedmice i tako iznova.

Iz Montefarma je “Danu” saopšteno da terapije nabavljene poslednjim tenderom i dalje pristižu, ali i da će se nakon obezbjeđenja sredstava od rebalansa budžeta nastaviti nabavka ljekova u količinama koje su neophodne za nesmetano funkcionisanje javnog sistema zdravstva. Iz Montefarma nam nijesu odgovorili šta je razlog nestašice citostatika.

– Bromazepam u jačinama od 1,5 mg potom 3mg i 6 mg ne spada u grupu antidepresiva već grupu anksiolitika ili trankvilizera i kao takav koristi se za niz dijagnoza onda kada ljekar procijeni da je neophodan u terapiji. Montefarm je obaviješten od strane dobavljača da je proizvođač promijenio cijenu i podnio zahtjev za skidanje lijeka sa aktuelne Liste ljekova i obustavio dalju distribuciju istog, sem 6mg čiju isporuku očekujemo uskoro. Promjenom cijena i podnošenjem zahtjeva za skidanje ovog lijeka u jačinama od 1,5mg i 3mg obustavljene su dalje isporuke od dobavljača, odlukom Hemofarma da koriguje cijene i pokrene navedeni postupak, za šta Montefarm nije nadležan jer Listu ljekova uređuje Ministarstvo zdravlja. Terapije nabavljene poslednjim postupkom, u vrijednosti nešto više od 10 miliona eura i dalje pristižu, samim tim se i isporučuju u skladu sa raspoloživim zalihama. Kao što smo već više puta pojasnili, nakon obezbjeđenja sredstava od rebalansa budžeta, nastaviće se nabavka ljekova u količinama koje su neophodne za nesmetano funkcionisanje javnog sistema zdravstva – kažu iz Montefarma.

image
image

Anketa

Miško Vuksanović: Nijesam mogao da na recept podignem više vrsta ljekova za sebe i majku. Nemaju terapiju “vivace” i “vivace plus”, “amnogal”, “prilenap” i “bromozepam”. Obišao sam nekoliko apoteka i nijesu imali terapije koje se podižu putem zdravstvene knjižice i bio sam primoran da ih kupim. Jasno je da imamo nestašicu i da fale ljekovi za liječenje hroničnih oboljenja.

Vesko Božović: Došao sam da podignem lijek “lorsilan” za smirenje koji pijem po potrebi, ali ga nemaju. Daju mi ga za anksioznost i ranije sam ga podizao preko knjižice. Ovo i nije toliki problem nego je to što nemaju terapije za najtežu bolest i srčana oboljenja. Sramota da je da ljudi ne mogu da se liječe.

Ivan Perović: Došao sam da za suprugu koja se liječi od karcinoma podignem lijek “imbrance”, ali su rekli da ga nemaju i da dođem ponovo u utorak. Moraće da odloži terapiju za nekoliko dana, a i ranije se dešavalo da u apotekama nema propisane terapije.

Bojan Božović: Evo sad sam bio u apoteci, ali nemaju “tritace” koji se koristi za liječenje povišenog krvnog pritiska. Naravno, kod privatnika ima ovih ljekova i mogu ih priuštiti oni koji imaju novca. Ne mogu da vjerujem da nema ljekova koje koriste hronično oboljeli.

Milica R.: Ljekar mi je prepisao “bromozepam”, ali ga nema u državnim apotekama, pokušala sam da nađem lijek i sa većom gramažom, ali ga nijesu imali. Na kraju sam ga kupila kod privatnika. Ne znam zbog čega propisaju terapiju koja se ne izdaje u apotekama. Došlo je vrijeme da sve mormao da plaćamo. Ovo je užasna situacija.

Građani su se žalili da i da domovi zdravlja nemaju antibiotik “longacef” i infuzije za bolesti krvi. Kako su nam rekli iz Doma zdravlja Podgorica, antibiotik “longacef” su dobili u određenim količinama.

Provjerite slična mjesta

CUP: Unija poslodavaca 17. godina nije dokazala svoju reprezentativnost

Crnogorsko udruženje poslodavaca (CUP) saopštilo je da je Unija poslodavaca (UPCG) jedina organizacija poslodavaca u …