cbcg

Žugić: Upotrijebiću sva zakonski raspoloživa sredstva da zaštitim porodicu i CBCG od malicioznih napada

Sve zakonski raspoložive snage ću da upotrijebim kako bih zaštitio sebe, svoju porodicu, ali i instituciju, od napada koji su tendenciozni, paušalni i maliciozni, poručio je guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić.

On je, gostujući na Dnevniku Gradske Radio Televizije rekao da se nada da će imati prilike da u Parlamentu govori o medijskom linču jedne televizije i brutalne kampanje dijela javnosti koja se posljednjih sedmica vodi protiv njega, njegove porodice, ali i najstabilnije institucije u Crnoj Gori.

Takođe je, kaže, želio da razjasni priču oko Abu Dabi Fonda, koja se aktuelizuje ovih dana.

Ovim papirom želim da stavim tačku na tu temu. Zakon o investiciono-razvojnom fondu propisuje da za obaveze Fonda bezrezervno i neopozivo na prvi poziv jemči država Crna Gora, bez posebne garancije. Dakle, niti je bilo potrebno, niti se potpisivala garancija, niti je neko ukrao – objasnio je Žugić.

Dodaje, da su besmislene insinuacije o favorizovanju Prve banke od strane Centralne banke Crne Gore.

U Centralnoj banci se ne radi favorizacija banaka, niti selektivnost, i sve banke imaju jednak tretman. Mi organizujemo, od nedavno, veoma frekventno sastanke sa čitavim bankanskim sistemom i nikada se ni jedna banka nije požalila na favorizaciju. Kada je vršena reforma platnog prometa, preselili smo platni promet sa države na komercijalne banke, a dodatno smo razvijali banke kroz jačanje dijela poslova sa stanovništvom, pa smo nešto ispod stotinu hiljada penzionera preselili iz platnog prometa pošte u banke. To su dva ključna koraka u razvoju bankarskog sistema, a istovremeno smo imali novac od privatizacije koji nije trošen, te smo srazmjerno broju penzionera rasporedili novac po bankama. Likvidnost jedne banke, kojoj ne želim da pominjem ime, u mnogom je ispred Prve banke, tako da nema riječi o favorizaciji – navodi Žugić.

Naglašava da je bankarski sistem Crne Gore visoko likvidan, te da je kreditna aktivnost zadnjih mjeseci gotovo za 73 odsto veća nego u godini kovida.

MMF je uradio procjenu kvaliteta internih stabilnosti naših nadležnosti i tu smo dobili najbolje moguće ocjene, sa procjenom da Centralna banka ima snažne mehanizme internih kontrola u svim svojim nadležnostima – zaključio je Žugić.

Pobjeda/Gradski.me

POBJED

Provjerite slična mjesta

CUP: Unija poslodavaca 17. godina nije dokazala svoju reprezentativnost

Crnogorsko udruženje poslodavaca (CUP) saopštilo je da je Unija poslodavaca (UPCG) jedina organizacija poslodavaca u …