Nastavnicima plate od januara veće 20 odsto?

Danas će predstavnici Sindikata prosvjete Crne Gore ponovo razgovarati sa ministrima finansija i prosvjete Aleksandrom Damjanovićem i Miomirom Vojinovićem o zahtjevu da im se plata poveća 45 odsto. Trebalo bi da postignu konačan dogovor koliko im je prihvatljivo da se uveća zarada i na koji način treba da se realizuje.

Predsjednik Sindikata mr Radomir Božović kazao je juče Pobjedi da imaju najavu da će im se od 1. januara povećati plata 20 odsto. Potom, od 1. januara 2024. godine uslijediće još 10 odsto, te od 1. januara 2025. godine dodatnih 10 odsto.

Ovo su samo najave, konačna ponuda je danas – rekao je Božović.

Na prethodnom sastanku je dogovoreno da će Ministarstvo finansija sagledati mogućnosti i da će ih predočiti na narednom susretu.

Sindikat prosvjete kroz izmjene Granskog kolektivnog ugovora traži da se plate povećaju za 45 odsto. Prosvjetna zajednica Crne Gore zahtijeva 50 odsto. Nedavno je Božović kazao Pobjedi da su najbliži rješenju da se povećanje realizuje kroz dva ili tri puta, po godinama.

Ranije je ministar Vojinović izjavio da je nerealno da nastavnici dobiju uvećanje 45 odsto, da bi on volio da se realizuje i 65, ali da to ne dozvoljava budžet. Najavio je nakon toga da će sagledati i dogovoriti se oko optimalnog rješenja.

Božović je saopštio da im modeli etapnog povećanja plata nijesu nepoznati. Posljednje uvećanje dobili su kroz dvije godine, prvo su dobili devet odsto, pa onda tri. Kada su štrajkovali zbog lošeg statusa, 2002. godine, na sličan način je, kaže on, riješen problem. Dobili su 18 odsto iz dva dijela.

Predsjednica Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta Stanka Vukčević nedavno je Pobjedi rekla da, zapravo, nije realno da se njihovo uvećanje plata dijeli etapno.

Da se nakon isteka kalendarske godine, kad inflacija pojede sve, kad se i drugima, kojima su već zarade uvećane, opet maksimalno uvećaju, i tako unedogled. Zašto se te etape ne podijele u kvartale jedne kalendarske godine, pa da u toj godini bude uvećanje od 45 odsto – rekla je ona.

Sa prethodnog sastanka ministara i predstavnika Sindikata saopšteno je da je dogovoreno da će u budžetu za narednu godinu biti predviđen prostor za povećanje koeficijenta na zarade.

To bi omogućilo da prosvjetni radnici prime uvećane plate već od 1. januara – saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Rekli su da će omogućiti bolji materijalni status zaposlenih u prosvjeti kao veoma važnoj i brojnoj strukturi ukupne društvene zajednice.

Sindikat prosvjete je najavio da će se nakon ponude nadležnih izjasniti, da će njegovi organi donijeti odluku je li im prihvatljiva ponuda. Ukoliko ne budu zadovoljni, pominjale su se razne opcije reakcije, među kojima su i protesti.

Nastavnici su tražili ranije od Božovića da konkretnu reaguju zbog toga što se odugovlači izjašnjenje o njihovom zahtjevu da im se poveća plata. Tada su pominjali da mogu da protestuju, štrajkuju, blokiraju saobraćajnice… Božović je tada poručivao da treba da budu još malo strpljivi, jer vjeruje da će postići dogovor sa donosiocima odluka.

Nastavnicima je ranije obećavano u više navrata da će im se plate povećati zajedno sa platama zdravstvenih radnika. Nadležni su pohvaljivali rezultate koje su ostvarili tokom borbe protiv korona virusa, kada se radilo u više smjena, držali su časove preko norme… Obećanje se nije ispunilo. Povećali su plate zdravstvenim radnicima, a prosvjetni radnici su kroz program ,,Evropa sad“, početkom godine, dobili veće plate kao i svi zaposleni u Crnoj Gori.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Loše vijesti o cijenama struje

Biće potrebne godine da se cijene energenata vrate na nivo prije rata u Ukrajini, rekao …