MANS: U septembru rasle isplate za ugovore o djelu, pomoći, asflatiranja i putovanja

Više od pola budžetskih korisnika krši Zakon o finansiranju političkih subjekata zbog povećane potrošnje u toku izborne kampanje, saopštila je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz te organizacije poručili su da su u septembru rasle isplate za ugovore o djelu, pomoći, asflatiranja i putovanja.

“Više od pola budžetskih korisnika krši Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja jer je u septembru imalo veću potrošnju od propisane. U toku izborne kampanje povećana je potrošnja više državnih institucija za ugovore o djelu, konsultantske usluge, pomoći i subvencije, izgradnju lokalne infrastrukture, službena putovanja i gorivo”, navodi se u saopštenju MANS-a.

Kazali su da član 38 tog Zakona propisuje da je budžetskim potrošačkim jedinicama zabranjena mjesečna potrošnja veća od prosječne mjesečne potrošnje u prethodnih šest mjeseci od dana raspisivanja do dana održavanja izbora.

Dodaju da je od 86 budžetskih korisnika čak 45 u toku septembra imalo potrošnju veću od šestomjesečnog prosjeka prije raspisivanja izbora.

“Od toga je osam budžetskih korisnika imalo potrošnju koja je preko million eura veća od zakonom propisanog maksimuma, a tri su imala uvećanje između 500 hiljada i million eura. Šest državnih institucija je u septembru utrošilo od 100 do 500 hiljada eura više nego što im je to dozvoljavao zakon, tri su prekoračile limit za 50 do 100 hiljada, a njih osam su trošile od 10 do 50 hiljada više nego što su smjele. Preostalih 17 institucija su prekršile zakonski maksimum za manje od 10, a više od hiljadu eura”, poručili su iz MANS-a.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Pobjeda: Abazović i Joković pripremaju odluku o ulasku Crne Gore u „Otvoreni Balkan“

Abazovićeva vlada koja se nalazi u tehničkom mandatu u narednih 15 dana trebalo bi da …