Dan: Džomiću i igumanu Danilu zabranjen povratak u Crnu Goru

Igumanu manastira u Dajbabama arhiumandritu Danilu (Išmatovu) zabranjen je ulazak u Crnu Goru i on je vraćen sa graničnog prelaza, saznaje nezvanično portal Dana iz više izvora.

Nije poznato zašto je Igumanu Danilu zabranjen ulazak u Crnu gorui. On je prije nekoliko dana napustio našu zemlju, a sinoć je htio da se vrati, što mu pogranična policija nije dozvolila.

Arhimandrit magistar Danilo (Išmatov) rođen je 7. maja 1962. godine u Iževsku (Rusija). Diplomirao je na Akademiji umjetnosti u Moskvi 1990. godine i na Pravoslavnom Univerzitetu Sv. Jovana Bogoslova u Moskvi 2004. godine Magistrirao na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 2008. godine.

Zamonašen u Danilovskom manastiru u Moskvi 1995. godine. Rukopoložen za jerođakona 1996. godine a za jeromonaha 1997. godine. Odlikovan zvanjem igumana Belogorskog manastira u Permu 1998. godine. Odlikovan zvanjem arhimandrita od arhiepiskopa cetinjskog mitropolita crnogorsko-primorskog dr Amfilohija Radovića u Crkvi Svetog Đorđa u Podgorici 2014. godine.

Nakon upokojenja igumana Luke (Anića) postavljen je za starešinu Manastira Dajbabe 9. februara 2013. godine.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova odobrena je lista sa nizom osoba kojima nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, a među njima je, kako nezvanično saznajemo, i protojerej stavrofor dr Velibor Džomić.

Protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić je bio dugogodišnji paroh podgorički, starješina Crkve Svetog Đorđa pod Goricom, Arhijerejski namjesnik podgoričko-kolašinski i koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske. Sveti Arhijerejski Sabor SPC ga je dva puta imenovao za sekretara Komisije za reviziju Ustava Srpske Pravoslavne Crkve (2011-2021.g. i od 2021.g. do danas). Odlukom Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC je imenovan za člana Velikog crkvenog suda SPC (2015-2021.g.). Jedan je od najbližih dugogodišnjih saradnika blaženopočivšeg Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Provjerite slična mjesta

RADONJIĆ: Sudu nije predata optužnica protiv Injac

Optužnica protiv bivše ministarke odbrane Olivere Injac nije predata Višem sudu, već je postupak pred …