Damjanović: Od prvog januara zaposlenima u prosvjeti veće zarade za 15%

Zaposlenima u prosvjeti slijedi uvećanje koeficijenta za zarade od 15%, počevši od 1. janura 2023. godine,  uz nastojanje da se povećanje, istom ili sličnom dinamikom, nastavi i tokom 2024, odnosno 2025. godine. Uzimajući u obzir odredbe granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete, odnosno makroekonomske parametre, inflaciju i limite potrošnje koje donosi Vlada, ovim bi se, u naredne tri godine ispunili zahtjevi prosvjetara o kumulativnom povećanju od 45 odsto. 

Dogovor o povećanju zarada koje će biti predviđeno Zakonom o budžetu za 2023. godinu rezultat je zajedničkog  sastanka ministra finansija, mr Aleksandra Damjanovića, ministra prosvjete, mr Miomira Vojinovića i predsjednika Sindikata prosvjete,  Radomira Božovića, potpredsjednika , Jovana Draškovića i predsjednika glavnog odbora tog Sindikata Olivera Jakovljevića.

Na sastanku je dogovoreno i da će do kraja tekuće godine biti izmirene konstituisane obaveze koje se tiču jubilarnih nagrada za prosvjetne radnike, a odnose se na 2021. godinu. Podjsetimo aktuelna Vlada je već isplatila obaveze koje su po istom osnovu ostale neizmirene, a tiču se 2020. godine.

Kada je riječ o ostalim zahtjevima koji se odnose na unaprjeđenja materijalnog statusa prosvetnih radnika, a koje je Sindikat prethodno iznio, o njima će se naknadno razgovarati vodeći se računa o zakonskim mogućnostima za izmirenje istih.    

Današnji dogovor nastavak je inicijalnog sastanka održanog 7. oktobra u Ministarstvu finansija, na kojem je obećano da će se standard prosvjetara poboljšati u najkraće roku, u granicama realnih finansijskih mogućnosti i budžetskih kapaciteta.

Provjerite slična mjesta

Pozvali na protest zbog određivanja pritvora Cetinjaninu

Grupa građana Cetinja pozvala je na protest sjutra u Podgorici, nakon što je, kako su …