Upravni sud: Političari da se uzdrže od komentarisanja presuda

Povodom datih saopštenja, izjava i reakcija u javnosti uzrokovanih donošenjem presude Ustavnog suda, a koja se tiče izbora gradonačelnika Glavnog grada Podgorice, Upravni sud je reagovao.

Donošenje presuda, o čemu svi akteri na javnoj sceni moraju posebno voditi računa, jeste funkcija sudova, pa polje primjene prava ne smije biti oruđe bilo kom sudioniku izbornog, ili bilo kog drugog političkog procesa.

Upravni sud, po ko zna koji put apeluje na javnost da se određeni pojedinci, grupacije kao i javnopravni organi i njihove službe te političke partije, uzdrže od javnog izražavanja mišljenja o donijetim presudama kojima se etiketiraju sudovi, kao i nosioci sudijskih funkcija na bilo koji način.

Tendenciozno smještanje presuda u političke izjave, kojima se ubiraju politički poeni, je ništa drugo nego zabrinjavajući znak postojanja atmosfere, u kojoj se poseže za neprimjerenim uticajem i pritiskom na sudstvo, a što ne koristi bilo kojem građaninu u Crnoj Gori kao ni crnogorskom društvu u cjelini.

Podsjećamo da je očuvanje pravnog poretka, rješavanjem sporova u društvu, osnovna uloga sudova pa i Upravnog suda, pa različita gledišta u pogledu upotrebe pravne norme u presudi nije, i ne smije biti, usmjerena na pokušaje da se presude kontrolišu mimo zakonom propisane procedure.

Dužni smo graditi i njegovati ambijent u kojem se gaji kultura svijesti da se presuda, kao i rad jednog suda, može jedino preispitati upotrebom propisanog pravnog lijeka, a nikako prozivkama, javnim komentarisanjem i neprofesionalnim procjenama, koji imaju za cilj da se podriva autoritet suda i nosilaca sudijske funkcije- navela je portparolka i sudija Upravnog suda Ana Perović Vojinović.

Dan

Provjerite slična mjesta

RADONJIĆ: Sudu nije predata optužnica protiv Injac

Optužnica protiv bivše ministarke odbrane Olivere Injac nije predata Višem sudu, već je postupak pred …