Presuda ruši i Vukovićeve odluke?

Sve odluke koje je nezakonito reizabrani gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković donio nakon isteka mandata na koji je prvobitno izabran, ništavne su po Zakonu o upravnom postupku (ZUP), jer ih je usvajao nenadležni organ.

To je za “Vijesti” ocijenila advokatica Darka Kisjelica, komentarišući pravne konsekvence jučerašnje pravosnažne presude Upravnog suda, kojom je poništena odluka Skupštine Glavnog grada kojom je Vuković 5. jula, više od 20 dana prije isteka mandata, reizabran na funkciju.

S druge strane, neki pravnici koje su “Vijesti” konsultovale nezvanično kažu da Vukovićeve odluke u nelegalnom mandatu neće pasti po automatizmu, već da se moraju pokrenuti upravni postupci za njihovo preispitivanje.

Iz Demokrata, po čijoj je tužbi Upravni sud donio presudu, juče su saopštili da bi pokretanje postupka ocjene zakonitosti svih odluka koje je gradski parlament donio u spornom periodu, dovelo do njihovog poništavanja, što bi, kako su naveli, bilo u javnom interesu.

Sud je u presudi ocijenio da, shodno Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu Glavnog grada, nije postojao osnov za reizbor Vukovića, jer mu, kako objašnjavaju, ni po jednom osnovu nije prestao mandat.

Povod za odluku gradske skupštine, koju su donijeli još neki lokalni parlamenti, bile su izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima su izbori u 14 gradova gradova odgođeni za kraj ovog mjeseca.

Osim Vukovića, reizabrani su i predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i predsjednica Opštine Golubovci Tanja Stajović. Svo četvoro su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

U obrazloženju presude piše da je neophodna pretpostavka za izbor gradonačelnika/predsjednika opštine prestanak mandata tom licu na jedan od zakonom propisani načina – istekom vremena na koje je izabran, razrješenjem od lokalnog parlamenta ili Vlade, podnošenjem ostavke i po sili zakona.

Naglašeno je i da je zakonitost odluke o reizboru Vukovića dovedena je u pitanje činjenicom da njom nije utvrđeno na koji period se on bira na funkciju, što je, kako navode, suprotno prethodnoj odluci, kojom je odlučeno da se bira na četiri godini.

Navodeći da je Zakonom o upravnom postupku propisano da se, kad sud poništi akt zbog kog je bio pokrenut upravni spor, predmet vraća u stanje prije njegovog donošenja, pravnica i bivša poslanica Snežana Jonica kazala je “Vijestima” da to znači da je Podgorica u ovom trenutku bez prvog čovjeka.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

RADONJIĆ: Sudu nije predata optužnica protiv Injac

Optužnica protiv bivše ministarke odbrane Olivere Injac nije predata Višem sudu, već je postupak pred …