Tražili 200.000 eura da smanje zatvorsku kaznu

Budvaninu Petru Milutinoviću krajem 2019. godine, nakon što je izašao iz pritvora, Nikola Raičević, prijatelj Miloša Medenice, tražio je 200.000 eura kako bi mu zatvorska kazna zbog šverca cigareta bila što manja.

To se navodi u optužnici podnijetoj protiv Miloša i Vesne Medenice, Milutinovića, Raičevića i još 12 članova te krimi-ekipe, koja je 17. oktobra dostavljena Višem sudu na provjeru.

Milutinović je hapšen krajem avgusta 2018, a Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tada ga je osumnjičilo da je šef kriminalne grupe koja je od maja do avgusta te godine prokrijumčarila 40.000 paketa nelegalnih cigareta.

Zbog istog, nezakonitog posla, ponovo je uhapšen 19. aprila 2021. godine, kao član kriminalne grupe Miloša Medenice.

Na teret mu stavljaju da je prihvatio da za potrebe kriminalne grupe poručuje cigarete, sačinjava ugovore o prenosu prava vlasništva nad cigaretama, organizuje logistiku i pomaže u organizaciji oko izlaza cigareta iz Slobodne carinske zone Luke Bar.

”Te pronalazi lica koja će za potrebe kriminalne organizacije izraditi falsifikovanu dokumentaciju i preduzimati druge radnje po uputstvima i naredbama organizatora”.

Pred specijalnim tužiocima, piše, priznao je krivična djela koja mu se stavljaju na teret, istakavši da nije organizator, niti je organizovao izbačaj cigareta.

Objasnio je da je, kada je izašao iz zatvora 2019. godine, stupio u kontakt sa svojim dugogodišnjim prijateljem Nikolom Raičevićem koji mu je kada je izašao iz zatvora donio 2.000 eura – “da ima od čega da preživi za početak” i dao mu “kriptovani mobilni telefon”.

”Ponudio mu je da, kao lice koje je upućeno oko izbačaja cigareta iz Slobodne carinske zone Luke Bar, nešto probaju, tj. da kupe robu i pokušaju da je izbace. Istakao je da mu je konkretne prilike ponudio pomoć u krivičnom postupku koji je u toku za krivično djelo krijumčarenje koji se vodi protiv njega i drugih lica, tj. pomoć od strane njegovog druga Medenica Miloša, kako bi za sva djela koja mu se stavljaju na tret dobio tri godine zatvora, maksimalno, a za protivuslugu bi Raičević Nikoli i okrivljenom Medenica Milošu bio dužan da plati iznos od 200.000 eura”, piše u optužnici.

Milutinović je tužiocima do tančina ispričao kako je ušao u posao sa Medenicom i Raičevićem, ali i ko je za potrebe te kriminalne grupe pravio falsifikovane papire, koji carinici su uzimali mito da “zažmure” na kamione pune švercovanih duvanskih proizvoda.

Objasnio je i da je preko kriptovanog telefona koji je tada dobio, stupio u komunikaciju sa Raičevićem i Medenicom i da su “imali svijest da zajednički djeluju”.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Uhapšen predsjednik Perua jer je najavio raspuštanje Kongresa

Uhapšen je predsjednik Perua, Pedro Kastiljo, u srijedu, nekoliko sati nakon što je najavio privremeno …