Viele Euro Geldscheine

SDT: Glavni grad od Veljovića može da traži povraćaj novca

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) obavijestilo je Glavni grad Podgorica da od Veselina Veljovića, aktuelnog savjetnika za bezbjednost i odbranu predsjednika države Mila Đukanovića, mogu da traže povraćaj nekoliko desetina hiljada eura.

Naime, radi se o poslu iz 2010. godine u kojem je Glavni grad, tada na čelu sa gradonačelnikom Miomirom Mugošom, otkupio tajno za 108.000 eura parcelu od 2.204 kvadrata u Doljanima u vlasništvu Veljovića.

Kako razlog kupovine parcele predstavnici Glavnog grada naveli su da se Veljovićevo “zemljište nalazi u zahvatu planiranih saobraćajnica, Istočne obilaznice oko Podgorice i autoputa Bar – Boljare”.

Nekoliko godina kasnije utvrđeno je da se zapravo radi o fiktivnom razlogu za kupovinu zemljišta, ali i da zbog apsolutne zastare odgovorni, koji su realizovali taj posao u kojem je oštećen budžet Glavnog grada, neće moći da budu krivično gonjeni.

Pravna zastupnica Akcije za socijalnu pravdu (ASP) Ines Mrdović kazala je da su prije nešto manje od mjesec obaviješteni od specijalnog državnog tužioca Vukasa Radonjića da je postupljeno po našoj informaciji, koja je smatrana krivičnom prijavom.

“Obaviješteni smo da je u konkretnom slučaju nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja… Ta zastarelost nastupa protekom 10 godina. Dakle nastupila je tokom 2020. godine. Imajući u vidu da su sve ove radnje konkretnog slučaja preduzete 2010. godine, državni tužilac je posebno naznačio da je on tek kroz našu informaciju saznao za konkretan slučaj”, kazala je između ostalog Mrdović.

Čelnik Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA i član Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije Vladimir Otašević kazao je da je u neposrednoj komunikaciji sa Specijalnim državnim tužilaštvom obaviješten da je to tužilaštvo uputilo dopis Glavnom gradu Podgorica.

“U tom dopisu je navedeno da je Glavni grad oštećen i da oni imaju pravo da pokrenu postupak za povraćaj tog iznosa za koji su oštećeni. Kao član Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije u narednom periodu ću inicirati slanje dopisa Glavnom gradu i tražiću informacije o tome kada planiraju i koje radnje planiraju da preduzmu kako bi došlo do povraćaja novca. Ukoliko Glavni grad ne bude preduzeo predmetne radnje, u koordinaciji sa predsjednikom i članovima Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije iniciraćemo zahtjev da se preduzmu radnje, koje su na raspolaganju kako bi se pokrenuo taj postupak”, rekao je Otašević.

Mrdović je sa druge strane istakla da misli da će, poput ovog slučaja, mnoge progutati vrijeme.

“Mnogi će ostati nekažnjeni, mnogi državni i lokalni moćnici, koji su oštetili lokalne i državnu kasu, za ko zna kolike iznose novca, a koji su istovremeno postali bogati i žive živote koji ne odgovaraju njihovim zvanično prijavljenim prihodima”, zaključila je Mrdović.

Provjerite slična mjesta

Pobjeda: Abazović i Joković pripremaju odluku o ulasku Crne Gore u „Otvoreni Balkan“

Abazovićeva vlada koja se nalazi u tehničkom mandatu u narednih 15 dana trebalo bi da …