SAD na tržište danas pušta 15 miliona barela nafte, da bi pojeftinili cijene goriva

Predsjednik SAD-a Joe Biden danas bi trebao objaviti da Amerika stavlja na tržište posljednjih 15 miliona barela što je rekordna količina puštanja iz američkih strateških rezervi nafte, s tim da je moguće i veće “oslobađanja” ako cijene energije porastu.

Nova tranša nafte iz strateških američkih naftnih rezervi od 180 miliona barela stiže kao odgovor na poskupljenja povezana s invazijom Rusije na Ukrajinu, rekao je u utorak visoki američki zvaničnik pod uslovom anonimnosti. On smatra da se strateške rezerve nafte ne koriste neodgovorno, prenosi France24.

Naredba, koju će Biden objaviti, znači da će predsjednik “jasno dati do znanja da je administracija spremna poduzeti značajne dodatne poteze, ukoliko bude potrebe, tokom ove zime zbog ruskih ili drugih akcija koje narušavaju globalna tržišta.

Odluka da se napravi najveći do sada pad u rezerve nafte za vanredne situacije, koje se obično drže za reagovanje na situacije kao što su zatvaranje rafinerija nafte zbog uragana, bila je Bidenova odluka s ciljem smirenja energetskog tržišta i zaštite najveće svjetske ekonomije od šokova koje je izazvao rat u Ukrajini.

Glavni izvoznik energije, Rusija, je pogođena američkim i evropskim sankcijama ubrzo nakon što je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru, što je izazvalo previranja na tržištima. Osim toga, Kremlj je zaprijetio da će iskoristiti svoju polugu nad opskrbom energijom kao ekonomsko oružje protiv Zapada, koji podržava borbu Ukrajine.

Za Bidena postoje ozbiljne domaće brige, jer su cijene benzina u jednom trenutku u prosjeku bile više od 5 dolara po galonu, što je izazvalo bijes širom zemlje.

Iako su cijene od tada umjerene, inflacija je i dalje najveći faktor koji pokreće nade Republikanaca da će poraziti Demokrate na parlamentarnim izborima u novembru, na sredini mandata.

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …