Ništa od izgradnje kasarne: Ministarstvo odbrane kupilo pogrešnu parcelu

Iako su izgradnju kasarne za stacioniranje 200 vojnika po NATO standardima zvaničnici prije pet godina knjižili kao prioritetni projekat na sjeveru, za taj objekat još nije postavljen ni kamen temeljac. Prema ranijim najavama nekadašnjeg ministra odbrane Predraga Boškovića i bivšeg predsjednika Opštine Andrijevica Srđana Mašovića, ovaj projekat, čija je vrijednost procjenjivana na oko 17 miliona eura, davno je trebalo da bude realizovan. Dosad je izvršena samo eksproprijacija zemljišta i određena lokacija za izgradnju kasarne koja je, prema najavama, trebalo da dobije ime „Vojvoda Miljan Vukov“.

Mašović je s pozicije prvog čovjeka Opštine prije četiri godine kazao da se do 2020. godine u Andrijevici, po propozicijama NATO saveza, mora stacionirati elitna jedinica od 150 vojnika. On je tada izjavio da je takvu odluku, posle niz konsultacija sa lokalnom upravom, donio Vrhovni savjet odbrane. Iz aktuelne lokalne uprave ističu da iz Vlade još uvijek nijesu dobili precizan odgovor kakva je dalja sudbina obećane kasarne.

–Mi praktično nijesmo dobili nikakav odgovor od Vlade da li će se graditi kasarna u Andrijevici. Znamo da državnim budžetom još nijesu obezbijeđena sredstva za tu namjenu. Svakako da sudbina ovog projketa zavisi od Vlade, a ne od lokalne uprave – naveo je menadžer Opštine Miloš Čukić.

Prošle godine u javnosti se pojavila vijest da je iz partijskih centrala aktuelnim čelnicima Andrijevice poručeno da izbjegavaju priču o izgradnji kasarne, jer to u datim okolnostima nije politički promišljeno, s obzirom na to da su prije izbora oštro kritikovali inicijativu o kojoj je riječ. Ministarstvo odbrane je u prethodnom periodu kupilo 45.000 metara kvadratnih zemljišta u Andrijevici za potrebe gradnje kasarne u tom gradu.

Poslednje analize vojnog resora, kojim je donedavno rukovodila ministarka Olivera Injac, otkrile su niz manjkavosti kad je riječ o izboru lokacije za gradnju kasarne, a jedna od njih je i potreba izmještanja lokalnog izbjegličkog naselja koje je dom za oko 20 porodica. Osim toga, utvrđeno je da je kasarna pozicionirana na lokaciji koja je poplavno područje, a i da je nadvisuju stambeni objekti što, kako je navedeno, utiče na njenu sigurnost.

– Lokaciju nadvisuju naselja i brojni objekti koji se nalaze u neposrednoj blizini prostora predviđenog za izgradnju kasarne, što omogućava nesmetano osmatranje unutrašnjosti kasarne, te značajno otežava stvaranje bezbjednih i sigurnih uslova za život i rad. Lokacija kasarne se nalazi u dolini, odnosno u blizini rijeke Lim. Kasarnu presijeca tok rijeke Kraštice, koja je bujičnog tipa pa predstavlja opasnost za okolni prostor, a čiji tok nije regulisan i svakako je izazov u smislu izgradnje ograde i obezbjeđenja kasarne. Sprovođenjem istraživanja utvrđeno je da se dešava da Lim nadođe u mjeri koja onemogućava oticanje Kraštice, pa dolazi do podizanja njenog vodostaja i plavljenja okolnog prostora – konstatovano je u dokumentu Ministarstva odbrane.

Provjerite slična mjesta

RADONJIĆ: Sudu nije predata optužnica protiv Injac

Optužnica protiv bivše ministarke odbrane Olivere Injac nije predata Višem sudu, već je postupak pred …