Ostani konkurentan i tražen zaposleni na tržištu Crne Gore

Novo doba traži nove veštine. Sticanje novih veština neophodno za uskakanje u brzi voz promena.

Brzina, promene, prilagođavanje – reči su koje sve češće čujemo i za koje se može reći da karakterišu današnjicu na svim poljima. Velike promene možemo primetiti kako na poslovnom, tako i u privatnom životu. Potreba da uskočimo u taj brzi voz promena dovodi za potrebe za stalnim usavršavanjem različitih veština.

Deluje izazovno? Svakako jeste.

Bilo da vodiš tim od nekoliko članova, upravljaš kompanijom koja ima više stotina zaposlenih ili si tek na početku karijere – potrebe za stalnim usavršavanjem su slične.

Još jedna stvar koja može biti olakšavajuće je kada shvatimo da je većina novih stvari koje se od nas očekuje da naučimo – prenosiva. Uvežbavanje nekih specifičnih veština u oblasti komunikacije, na primer, sigurno možemo primeniti kako u poslovnom kontekstu, tako i kada razgovaramo sa članovima porodice.

Prvi korak za svakog od nas – sigurno je definisanje cilja. Ako imamo potrebu da upišemo neku edukaciju, dobro je da razmislimo – šta posle? Koji su očekivani rezultati kada nam sertifikat bude uručen?

Da vidimo koje su to 3 konkretne dobrobiti od ulaganja u svoje veštine?

• Povećano samopouzdanje.

Kako? Pa učenje nove veštine pomaže ti da preuzmeš nove zadatke na poslu, da rešiš kao lider/menadžer situacije koje su ti do skoro predstavljale problem, da na razgovoru za posao imaš snažan argument zašto baš ti činiš razliku. Zaposleni koji je siguran u svoje veštine i koji može aktivno da demonstrira ove veštine smatraće se kao prednost za svoju kompaniju. Istovremeno, lideri i menadžeri koji vremenom razvijaju nove veštine, razvijaju se i imaju snažnije pozicije, predstavljaju model poželjnog ponašanja i bez ubeđivanja kreiraju atmosferu na poslu koju žele.

• Veća zapošljivost.

Nestabilnost na tržištu rada je postala vrlo stabilna.

Istraživanja i stručnjaci ukazuju da je nadogradnja veština najbolji odgovor na krize sa kojima se suočavamo, kao i najveći garant naše konkurentnosti. Bilo da govorimo o internom tržištu rada i/ili tvojoj ambiciji da napreduješ u kompaniji u kojoj već radiš; kao i ako mislimo na čak svetsko tržište rada i tvoju konkuretnost na njemu.

• Veća snalažljivost.

Nove veštine znači novi uvidi, pogledi na stvari, a pre svega nova rešenja. Ako ne razvijaš svoje veštine tvoja ponuda ostaje ista u protoku vremena. Dugoročno to nije čak ni održivo. Zašto? Jer vremenom dolaze sve više nepredvidivi izazovi.

Da vidimo i 3 načina na koja možeš da radiš na svojim veštinama:

Usvajanje novih tehnologija

Korišćenje novih tehnologija i pronalaženje novih pristupa radu indirektno utiču na tvoje poslovne veština. Pandemija je otvorila veliko polje usvajanja novih tehnologija. Krenimo toga da smo sada svi vešti da zakažemo sastanak kroz Zoom, MSTeams, GoogleMeet. Razne nove interaktivne platforme su se pojavile kao alternativa za načine rada koje smo decenijama koristili – Miro umesto PPT, Slack umesto Viber grupa, itd.

Praćenje trendova

Poznavanje onoga što se dešava širom sveta i izgradnja procesa zasnovanih na novim trendovima je neophodna za većinu profesija. Pratite novine na LinkedInu, poslovnim novinama forumima, čak i naučna otkrića. Postavlja se pitanje želiš li da budeš večiti specijalista ili vidiš neku korist od usvajanja nekih dodatnih, ‘bočnih’ znanja i veština. Ne mislim da treba da budemo sveznalice, niti je to moguće, ali fah-idioti više nisu u modi.

Mikroučenje kao novo učenje

Trendovi u usvajanju znaja se isto značajno menjaju. Postoje brojni novi načini da učimo i mikroučenje je jedan od njih. Nemamo uvek potrebu za akademskim zvanjem iz neke oblasti. Kada je takav slučaj, osloni se na učenje kroz kurseve, onlajn asinhrono učenje, itd. Informacije koje su ti potrebne dobijaš u dozama i koracima, postepeno povećavajući nivo znanja. Takva obuka neće zameniti akademsku obuku ali će ti pomoći da se orijentišeš u odabranoj oblasti, razumeš njene specifičnosti i poznaješ rečnik pojmova. Kao i da odlučiš da li je ta oblast važna za tebe i nastaviš ulaganje u učenje i dalju sertifikaciju.

Opširnije na linku:

https://learn.koucingcentar.online/blog/trzistecrnagora

Provjerite slična mjesta

Mekalister: Crna Gora je predvodnik, pozitivna atmosfera iz Podgorice donijeta u Brisel

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je da je proširenje EU na Zapadni Balkan pitanje …