Ministarstvo zdravlja: Građani da prijave apoteke koje prodaju ljekove na recept

Iz Ministarstva zdravlja “Danu” je saopšteno da su građani dužni da prijave privatne apoteke koje imaju potpisane ugovore sa Fondom za zdravstvne osiguranje, a koje odbijaju da izdaju ljekove na recept osiguranicima i te medikamente im prodaju. Iz Udruženja privatnih apoteka nedavno su upozorili da će zbog izmjena cijena ljekova po novoj Listi medikanenata veledrogerije obustaviti isporuku određenih terapija. Ljekari i građani već nekoliko godina upozoravaju da su ljekovi u Crnoj Gori skuplji od tri do pet puta u odnosu na države regiona.

– Ukoliko se dešava da privatne apoteke sa kojima Fond za zdravstveno osigurnje ima potpisane ugovore o izdavanju ljekova na recept, ove medikamente ne izdaju pacijentima već ih naplaćuju, pozivamo osiguranike da odmah takvu praksu prijave Fondu kako bi se izvršila kontrola i nadzor poslovanja odnosno nepoštovanja potpisanih ugovora. S obzirom na to da slijedi redovna revizija Liste ljekova do kraja godine, Ministarstvo zdravlja će u postupku pregovora sa proizvođačima nastojati da dođe do najboljih i najoptimalnijih rješenja koje nikako neće ići na štetu proizvođača, a posebno ne na štetu pacijenata kojima će biti dostupna kvalitetna terapija – ističu iz Ministarstva zdravlja.

Iz ministarstva kažu da, prema njihovim informacijama, proizvođači nijesu obustavili određene ljekove prema posljednjim utvrđenim maskimalnim cijanama na listi ljekova.

Dan

Provjerite slična mjesta

Oboren pješak kod kružnog toka, prevezen u bolnicu

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila oko 10,30 časova u Šušanju, u blizini kružnog toka, …