Srbija gradi nuklearnu elektranu

Ministar finansija Srbije Siniša Mali je potpisao ugovor sa norveškom firmom “Rystad energy”. Ova firma je angažovana da za 1,5 miliona dolara da efikasne prijedloge za rješenje energetske situacije, a jedna od ideja je izgradnja nuklearne elektrane.

U fokus se ponovo vraća ideja izgradnje srpske nukelarke, ili kako je to i predsjednik Srbije Aleksandar Vućić predlagao, da ova država postane suvlasnik jedne od nuklearnih elektrana u regionu, najvjerovatnije u Mađarskoj.

U prijedlogu kompanije koju je angažovala srbijanska vlada stoji plan za energiju podijeljen u pet faza. Četvrta faza je ta u kojoj se govori o “Srbiji na nuklearni pogon”.

U tom smislu, za Srbiju će biti definisana tri moguća puta – brza tranzicija (snažna ulaganja u novu energiju i novu tehnologiju), spora tranzicija (veće oslanjanje na postojeću energiju, manja ulaganja u novu), treća faza (Srbija na nuklearni pogon, korišćenje nove nuklearne tehnologije).

Srbijansko portal navodi da s obzirom na ovu informaciju nije ni čudno što je Vučić nedavno ponovo govorio o nuklearnoj elektrani kada je rekao da je s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom razgovarao o tome da Srbija postane suvlasnik u elektranama Pakš 1 i Pakš 2. Ideja je da se suvlasništvo plati novcem ili valorizuje suvlasništvom u nekoj srpskoj kompaniji.

Istu temu je Vučić pokretao i u novembru 2021. godine, samo što je tada partner trebalo da bude ruska kompanija.

Klix

Provjerite slična mjesta

Eskobar: Treba hitno izabrati sudije Ustavnog suda i otići na prijevremene izbore

Crna Gora treba da se fokusira na dvije stvari, prva je da moraju urgentno da …