PREOKRET: Vratićemo oduzetu imovinu bivšim vlasnicima

Nosilac liste “Preokret za Danilovgrad” Vuk Iković obećao je da će biti vraćena sva oduzeta imovina bivšim vlasnicima, uz podsjećanje da je nakon Drugog svjetskog rata od privatnih vlasnika oduzeto i stavljeno u državnu svojinu kompletno građevinsko i dobar dio poljoprivrednog zemljišta.

Имовина је од власника узета насилно: Иковић Imovina je od vlasnika uzeta nasilno: Iković (Foto: Pokret Preokret)
“Podsjetimo se, privatna svojina je neotuđiva i bez obzira iz kojeg razloga je oduzeta ona mora da se vrati, a ono što ne može da se vrati neka se pošteno plati”, rekao je Iković.

To je, kaže on, princip pravno uređenih, civilizovanih država: “To je urađeno u svim istočno-evropskim zemljama. Zakonodavstvo je nakon 2002. godine podrazumijevalo vraćanje oduzete imovine ranijim vlasnicima ili njihovim zakonitim nasljednicima”.

“Međutim, zakoni su selektivno primjenjivani. Imovina je od vlasnika uzeta nasilno i nije im vraćena samo zato jer je DPS bio na vlasti i neće se ni vratiti ako DPS ostane na vlasti, osim ljudima koji su mu bliski. U većini sluačjeva imovina nije vraćena onima kojima je trebalo”, kazao je Iković.

Zato, kako je rekao, jedan od ključnih ciljeva Preokreta jeste vraćanje oduzete imovine bivšim vlasnicima ili njihovim zakonskim nasljednicima na neizgrađenom građevinskom zemljištu.

“Upisom ovog zemljišta u privatno vlasništvo pored moralne i pravne postići će se i ekonomska vrijednost jer će se za ovu imovinu početi plaćati porez kao i moguće komunalne naknade. Potrebno je da Opština Danilovgrad, na državnoj imovini kojom raspolaže, donese odluku o vraćanju imovine bivšim vlasnicima i njihovim zakonskim nasljednicima. Naš je cilj da Opština zaključi sa ranijim vlasnicima sporazume kojima će im se vratiti oduzeta imovina, a oni će opštini vratiti ponovo vrjednovani iznos naknade koju su primili, ako su uopšte primili bilo kakvu naknadu. To je pošten pristup: i Opštine prema ranijim vlasnicima, i ranijih vlasnika prema Opštini”, rekao je Iković.

Podsjeća da je Zakon o pravednoj restituciji usvojen 2002. na predlog građana, a da je Vlada odbila da primjenjuje.

“Novi, Zakon o povraćaju i obeštećenju, donesen 2004. na predlog Vlade, takođe je sporo primjenjivan, sa vrlo malo okončanih postupaka. Tri i po godine nakon početka njegove primjene, Vlada je predložila a Skupština usvojila izmjene ovoga Zakona, i na osnovu njih više od pola kandidata, onih kojima je imovina oduzeta nakon 1968., izbačeno je iz postupka i ukinuto im pravo na vraćanje oduzetog”, kaže Iković.

Zato je, kazao je, ovo jedan od naših glavnih ciljeva, danas na lokalnom, a sjutra na državnom niovu.

RTCG

Provjerite slična mjesta

RADONJIĆ: Sudu nije predata optužnica protiv Injac

Optužnica protiv bivše ministarke odbrane Olivere Injac nije predata Višem sudu, već je postupak pred …