Podignuta optužnica protiv Miloša i Vesne Medenice

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je danas optužnicu protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i njenog sina Miloša, policijskog službenika Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića, Gorana Jovanovića i “Kopad Company“ iz Nikšića.

Oni se, saopštio je specijalni tužilac i portparol Specijalnog tužilaštva Vukas Radonjić, terete za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja.

U optužnici je predloženo i da se okrivljenima Milošu Medenici, Vesni Medenici, Marku Vučiniću i Marjanu Bevenji produži pritvor zbog opasnosti od bjekstva.

Miloš Medenica Foto: Libertaspress/Savo Prelević
“Okrivljenom Milošu Medenici se, između ostalog, stavlja na teret da je u 2019. godini stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali Vesna Medenica, devet okrivljenih osoba i “Kopad Company“ sa ciljem krijumčarenja cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći. Na teret mu se stavlja da je, u saizvršilaštvu sa okrivljenim pripadnicima kriminalne organizacije, izbjegavajući mjere carinskog nadzora, iz Slobodne carinske zone Luke Bar, krijumčario cigarete na carinsko područje Crne Gore, radi prodaje, uz pomoć lažne dokumentacije i davanja mita okrivljenim carinskim službenicima”, naveo je Radonjić.

Vesni Medenici, saopštio je Radonjić, na teret se stavlja da se, od 2019. do 2021. godine, obavezala da će, korišćenjem svog službenog položaja predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore i pretpostavljenog uticaja kao bivše predsjednice tog suda, posredovati da se određeni parnični predmeti koji su se vodili pred Višim sudom u Podgorici i Vrhovnim završe u korist privrednih društava “Fab Live“ i “Cijevna Commerce“.

“Bez obzira na činjenično stanje, u čemu joj je pomagao okrivljeni Miloš Medenica i pojedini pripadnici kriminalne organizacije, a da su je na protivzakoniti uticaj naveli okrivljeni Popovići i Petrović i da je za njeno posredovanje dat mito”, naveo je Radonjić.

Libertas press

Provjerite slična mjesta

RADONJIĆ: Sudu nije predata optužnica protiv Injac

Optužnica protiv bivše ministarke odbrane Olivere Injac nije predata Višem sudu, već je postupak pred …