Na prodaji 13,7% akcija Luke Bar i 3,7% akcija Plantaža

Brojni akcionari Luke Bar i Plantaža posljednjih dana ponudili su na prodaju akcije tih kompanija po cijeni od 1 euro, što je značajno viša cijena od one po kojoj su se te hartije do nedavno trgovale, kazao je za Portal RTCG izvršni direktor brokerke kuće “VIP broker” Ivan Šćepanović. On je precizirao da se u sistemu za trgovanje Montenegroberze na strani ponude nalazi 13,7% akcija Luke Bar i 3,7% akcija Plantaža i dodao da je taj broj svaki dan sve veći.

Šćepanović je to kazao sumirajući dešavanja na crnogorskom tržištu kapitala u posljednjih devet mjeseci ove godine.

On je kazao da je u tom periodu zabilježen rast prometa ali i skoro upola manji broj transakcija nego u istom periodu prošle godine te da u tom periodu nije došlo do bolje likvidnosti tržišta. Ukazuje da bi tome ne samo kreiranjem regulative već i aktivnim učešćem mogla značajno da doprinese država. Posljednjih dana, kako je kazao, najaktuelnije su akcije kompanija Luka Bar i 13. jul Plantaže. Objašnjava da je rastu cijena akcija tih emitenata doprinijela i najava države o aktivnijem učešću na tržištu kapitala kroz izdvajanje sredstava u budžetu za kupovinu akcija pojedinih kompanija koje su kao poslovni sistemi od značaja za državu.
Kakvi su rezultati ostvareni na tržištu kapitala za prvih devet mjeseci ove godione?
Zaključno sa trećim kvartalom, na Montenegroberzi je ostvaren promet od skoro 50 miliona eura, što je za nešto više od 15 miliona više nego za isti period prošle godine. Međutim, broj transakcija je za 42% manji, pa čak i uz prisutan rast indeksa, nažalost ne možemo reći da se likvidnost na tržištu popravila.

Koje hartije su zabilježile značajnije pomake i objasniti zašto?
Značajan pad u cijeni su ostvarile kompanije Institut “Simo Milošević”, Port of Adria, ZIF Eurofond, Solana “Bajo Sekulić”, što je posljedica problema u poslovanju tih emitenata. Sa druge strane, najveći rast su ostvarile željezničke kompanije koje su zaista imale malu početnu vrijednost, pa je svaka pozitivna promjena njihove cijene nužno značajna. Slično objašnjenje možemo naći i u primjeru akcija Plantaža “13. jul”, koje su novom procjenom imovine moguće atraktivnije, iako još uvijek uslovi i rezultati poslovanja ovog emitenta nijesu takvi da ulivaju aposlutno povjerenje investitorima. Visok rast cijena akcija je zabilježen i kod lučkih operatera, odnosno kompanija Luka Kotor i Luka Bar, koje su u svojim bilansima zabilježile ozbiljne finanijske pomake.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Pobjeda: Abazović i Joković pripremaju odluku o ulasku Crne Gore u „Otvoreni Balkan“

Abazovićeva vlada koja se nalazi u tehničkom mandatu u narednih 15 dana trebalo bi da …