Banka hrane: Pod hitno donijeti Strategiju za borbu protiv siromaštva

Crna Gora mora pod hitno donijeti Strategiju za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti, poručili su iz Banke hrane.

Predsjednica te organizacije Marina Medojević je, povodom Svjetskog dana borbe protiv siromaštva, kazala da smisao obilježavanja tog dana nije samo podizanje javne svijesti o problemu već i zajednička borba da se svima omogućili život dostojan čovjeka, bez siromaštva i socijalne isključenosti.

Moramo imati barem dva cilja – zadovoljavanje egzistencijalnih potreba socijalno ugroženih i omogućavanje boljeg kvaliteta života kroz sistemsku podršku. Iza nas je težak period pandemije a onda je stigla kriza hrane i energije – kazala je Medojević.

Ona je navela da je raslojavanje društva sve evidentnije u Crnoj Gori.

. Upravo zbog toga, država Crna Gora mora pod hitno, Banka hrane o tome govori duže od decenije, donijeti važan strateški dokument, a to je Strategija za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti – poručila je Medojević.

Kako je pojasnila, taj dokument, biće posvećen prevenciji siromaštva i socijalne isključenosti kao i aktivnim mjerama umanjenja siromaštva.

Prema riječima Medojević, uz strateško opredjeljenje, ključne su mjere i aktivnosti koje osiguravaju građanima široku lepezu socijalnih, zdravstvenih i obrazovnih usluga i prava u cilju prevencije rizika od siromaštva i socijalne isključenosti.

Moramo osigurati prehranu za socijalno ugrožene građane preko Narodnih kuhinja i socijalnih prodavnica ili bonova za hranu i higijenu. Kolike cijene hrane nas očekuju niko ne može ni da nasluti – navela je Medojević.

Ona je dodala da je užina u školi ključna da bi se osiguralo da djeca dobiju hranjiv obrok kao i da rješava nesigurnosti ishrane kod kuće kod socijalno ugroženih.

Kako je saopštila, Stambeni fond za porodice i pojedince koji ne mogu priuštiti odgovarajuće stanovanje se mora graditi kroz takozvano socijalno stanovanje koje nije nasledivo već dato na korišćenje.

Prema riječima Medojević, onima koji se već nalaze u siromaštvu, stanarina se mora plaćati ili se prostori koji se ne koriste moraju adapitrati u te svrhe.

Moramo obezbijediti stipendiranje učenike i studenata lošeg imovinskog stanja radi umanjenja siromaštva djece i izjednačavanja šansi – rekla je Medojević.

Ona je kazala da se osobama starije životne dobi, socijalno ugroženima i osobama sa invaliditetom moraju obezbijediti ljekovi kako bi propisane terepije ljekara bile sprovedene.

Kako je dodala, država treba da uvede maksimalan iznos novca koje zdravstveno osigirani građani mogu za lijekove i medicinske preglede, tokom godine.

Sve preko toga, mora se refundirati – naglasila je Medojević.

Ona je navela da dječiji dodatak moraju imati sva djeca i da taj dodatak nikako ne bi smio biti ograničen na petoro djece u porodici.

Mina

Provjerite slična mjesta

Dvije osobe upale u provaliju, u toku akcija spašavanja

Dana 26.11.2022. godine u 15.15h Služba zaštite i spašavanja je primila prijavu od strane Uprave …