Ljesar (Air Montenegro): Intezivno radimo na optimizaciji troškova

U Air Montenegru intenzivno rade na optimizaciji troškova i jačanju pozicije na tržištima, saopštio je predsjednik Odbora direktora nacionalnog avio-prevoznika, Pavle Ljesar i dodao da bi finansijski rezultat bio značajno bolji da nije došlo do porasta cijene avio-goriva.

„Kada govorimo o problemima u poslovanju generalno, onda je potrebno sagledati, između ostalog, i geopolitički aspekt. Zbog situacije u Ukrajini došlo je do velikog poremećaja na tržištu koje se reflektovalo i na cijenu naftnih derivata“, rekao je Ljesar agenciji Mina-business.

On je kazao da su samo u ovoj godini troškovi avio-goriva u kompaniji iznosili 11,4 miliona eura, što je preko 30 odsto učešća u ukupnim troškovima poslovanja.

„Da se cijena goriva zadržala na nivou od prošle godine ili na primjer 2019. godine, za obavljeni saobraćaj, naši troškovi bi bili 4,1 milion eura niži, a samim tim krajnji finansijski rezultat bi bio značajno bolji“, precizirao je Ljesar.

Ljesar, koji je sredinom septembra imenovan na funkciju predsjednika Odbora direktora, poručio je da u kompaniji intenzivno rade na optimizaciji troškova, jačanju pozicije na tržištima, efikasnosti i ostvarivanju kontinuirane saradnje sa svim subjektima kojima je postojanje nacionalnog avio-prevoznika od vitalnog interesa.

Ljesar smatra da je, u cilju sagledavanja trenutnog stanja, važno obuhvatiti širi kontekst i brojne faktore koji su uticali na to.

„Počev od samog načina osnivanja Air Montenegra, koji je doveo do prekida kontinuiteta između prethodne i novoosnovane avio-kompanije, zbog čega je u startu novoosnovana kompanija izgubila određena tržišta i veliki broj putnika, a uz to je formirana uz minimalna sredstva, odnosno dva aviona“, objasnio je Ljesar.

Mina

Provjerite slična mjesta

RADONJIĆ: Sudu nije predata optužnica protiv Injac

Optužnica protiv bivše ministarke odbrane Olivere Injac nije predata Višem sudu, već je postupak pred …