NATO Secretary General Jens Stoltenberg launched his outline for NATO 2030 in an online conversation with the Atlantic Council and the German Marshall Fund of the United States

NATO u ponedjeljak započinje nuklearne vježbe odvraćanja

Zemlje članice NATO-a od 17. oktobra započeće vježbe kojima će se testirati sposobnost nuklearnog odvraćanja, a cijeli proces trebao bi trajati sve do 30. oktobra.

Prema saopštenju iz Brisela, vježba će se održati pod nazivom “Steadfast Noon” i u njoj će učestvovati 14 zemalja i do 60 aviona različitih tipova uključujući borbene avione četvrte i pete generacije.

“Kao i prethodnih godina, u vježbama će učestvovati američki bombarderi velikog dometa B-52. Ove godine će letjeti iz vazdušne baze Minot u Sjevernoj Dakoti. Trenažni letovi će se odvijati iznad Belgije koja će biti domaćin vježbe, kao i iznad Sjevernog mora te Velike Britanije. Tokom vježbi neće se koristiti bojeve glave”, naveli su iz NATO-a.

Povodom organizacije vježbe oglasila i glasnogovornica saveza Oana Lungescu.

“Ova vježba će nam pomoći da nuklearno odvraćanje NATO-a ostane sigurno i efikasno”, navela je.

Iako se vježbe održavaju u jeku napetosti između Rusije i Zapada gdje se gotovo na dnevnoj osnovi spominje upotreba nuklearnog oružja, iz NATO-a su saopćili kako je vježba planirana mnogo ranije te da nema apsolutno nikakve veze sa aktuelnim geopolitičkim dešavanjima.

Inače, nuklearnom odvraćanju posvećen je i dio u novom strateškom konceptu NATO-a koji je usvojen na samitu u Madridu koji je održan u junu.

“On jasno pokazuje da je osnovna svrha NATO-ovih nuklearnih sposobnosti očuvanje mira, sprečavanje prisile i odvraćanje agresije. Sve dok postoji nuklearno oružje, NATO će ostati nuklearni savez. Cilj NATO-a je sigurniji svijet za sve”, naveli su iz NATO-a.

Provjerite slična mjesta

Oboren pješak kod kružnog toka, prevezen u bolnicu

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila oko 10,30 časova u Šušanju, u blizini kružnog toka, …