KATASTROFA: Sudije Ustavnog suda najvjerovatnije neće biti izabrane

Na sjednici Skupštine Crne Gore 21. oktobra, najvjerovatnije neće biti izabrane sudije Ustavnog suda, kazao je za Radio Crne Gore predsjednik i poslanik Liberalne partije Andrija Popović.

Nakon što su na Ustavnom odboru Snežana Armenko, Jadranka Novaković, Jelena Ružičić i Ilija Vukčević predloženi za sudije Ustavnog suda, da li će biti izglasani na plenumu znaće se u četvrtak.

Da bi svi poslanici trebalo da pokažu evropski kapacitet i izaberu preložene sudije smatra poslanica GP URA Suada Zoronjić.

“Da li će opozicija odraditi ono što su do sada pričali i prebacivali loptu na nekog drugog, na njima je da pokažu građanima da li su za dogovor i da li će glasati za sudije Ustavnog suda”, kazala je Zoronjić.

I Vladimir Martinović iz Demokrata ocjenjuje da bi bilo dobro da poslanici izaberu predložene kandidate i tako deblokiraju Ustavni sud.

“To glasanje će pokazati ko zaista želi da Ustavni sud profunkcioniše i da idemo kako treba i kako građani od nas očekuju ka evropskom putu”, kazao je Martinović.

Međutim, iz Liberalne partije, poruka da na sjednici 21. oktobra, najvjerovatnije neće biti izabrane sudije Ustavnog suda.

“Nama je iz državotvorne opozicije podastvrto kukavičje jaje kako bi se vjerovatno produžila blokada Ustavnog suda. Mala je vjerovatnoća da će najmanje nas 13 poslanika prihvatiti ovu opskurnu igru i podržati 4 kandidata koje su izabrali, nekadašnja parlamentarna većina bez dijaloga sa nama i bez učešća kandidata manjinskih naroda”, kazao je lider Liberalne partije Andrija Popović.

“Sada se drugoj polovini parlamenta želi nametnuti rješenje koje je postignuto bez dogovora kvalifikovane većine, bez razgovora, bez konsultacija i zbog toga sam veoma skeptičan da će ova 4 kandidata dobiti podršku”, kazao je predsjednik Force Genci Nimanbegu.

U SNP-u pak vjeruju da su se stvorili uslovi da opredloženi kandidati dobiju dvotrećinsku većinu ali i očekuju, kako napominje Dragan Ivanović, da će biti opstrukcija.

“Može sada svako da pravi opstrukciju, to na kraju krajeva i jeste njihovo pravo, ali da li je dobra poruka međunarodnoj zajednici i onima koji od nas očekuju da definitivno naše institucije rade punim kapacitetom. Sigurno nije dobro”, kazao je Ivanović.

Iz DPS-a su za Radio CG kazali da ostaju pri stavu izrečenom na Ustavnom odboru.

“Koliko će biti međunarodni partneri i domaća javnost zadovoljni sa onim kako će se odvijati glasanje na plenumu je pitanje za one političke subjekte koji u julu mjesecu nijesu bili spremni ili nijesu htjeli da podnesu odgovornost da biramo sudije Ustavnog suda”, kazao je šef kluba poslanika DPS-a Danijel Živković.

A kako će se na sjednici zakazanoj za četvrtak u 13 sati izjasniti SDP i SD to će, kako su kazali, definisati nakon partijskih konsultacija.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Oboren pješak kod kružnog toka, prevezen u bolnicu

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila oko 10,30 časova u Šušanju, u blizini kružnog toka, …