Čak 46 službenih putovanja u inostranstvo u tehničkom mandatu

Iako je Vlada Dritana Abazovića 19. avgusta izgubila povjerenje u Parlamentu, nastavili su sa svojim aktivnostima, što se može vidjeti, između ostalog, i po službenim putovanjima. Za manje od dva mjeseca, samo Sjedinjene Američke Države posjetili su premijer i tri ministra.

Od pada Vlade, 19. avgusta, premijer i ministri bili su na čak 46 službenih putovanja u inostranstvo, informacija je do koje je došla Televizija Crne Gore uvidom u dostupnu vladinu dokumentaciju. Ovoliki broj putovanja nije iznenađenje za Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu.

“To je postao manir i biće manir svih vlada u tehničkom mandatu, sve dok se ne donese Zakon o Vladi, koji će jasno propisati šta je to što se u tom takozvanom tranzicionom periodu može, a šta se ne može”, napominje Mrdović.

A dok se čeka da se Zakon o vladi usvoji ovako su izgledala putovanja od 19. Avgusta do 15. Oktobra. Samo premijer Abazović je sa delegacijom boravio u Sjedinjenim Američkim Državama više od 10 dana. Osim toga, bio je na Vinskoj viziji Otvorenog Balkana u Beogradu, univerzitetu za menadžment u Ženevi, odakle je produžio do Vatikana.

Za premijerom ne zaostaju ni ministri. Tako je prvi čovjek resora kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović boravio u Njujorku, Montrealu u Kanadi, te Češkoj i Grčkoj.

Maraš Dukaj, ministar javne uprave, u periodu od dva mjeseca, bio je u radnoj posjeti Izraelu, Albaniji, na Kosovu, u Gruziji, te Italiji.

U Sjedinjenim Američkim Državama trenutno je ministar finansija Aleksandar Damjanović, a prije toga službeno je boravio u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu.

Ministarka evropskih poslova Jovana Marović od pada Vlade bila je u Albaniji, Austriji, te Holandiji i Belgiji. A nedavno je Brisel posjetio i ministar odbrane Raško Konjević, koji je, prije toga, imao radne posjete Kosovu i Slovačkoj. Za njima ne zaostaju ni ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, te ministarka nauke Biljana Šćepanović.

Po dva službena putovanja imali su ministri Marko Kovač, Ranko Krivokapić, Dragoslav Šćekić, Miomir Vojinović i ministarka Ana Novaković Đurović, dok su po jednom službeno boravili van zemlje ministri Admir Adrović, Fatmir Đeka, Vasilije Lalošević, Filip Adžić, Vladimir Joković i ministarka Maša Vlaović.

“Trošak za putovanja, generalno, na godišnjem nivou, zadnjim, možda, 10-ak godina, je u prosjeku 3-5 miliona eura. To je praksa kojoj se neminovno mora stati na kraj”, poručuje Mrdović.

Troškove ovolikog broja putovanja nije bilo moguće saznati, jer ti podaci nijesu objavljeni. A iz Vlade, umjesto informacije o tome koliko je potrošeno u tu svrhu, saopštili su nam da su naša pitanja proslijeđena Generalnom sekretarijatu, a da troškove za posebna ministarstva tražimo od njih.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Dvije osobe upale u provaliju, u toku akcija spašavanja

Dana 26.11.2022. godine u 15.15h Služba zaštite i spašavanja je primila prijavu od strane Uprave …