Afera “Koverta” kost u grlu Crnoj Gori u napretku ka EU


Crna Gora ne može napredovati na putu ka EU, sve dok ne otkloni nedostatke u oblastima borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, i ne ubrza i produbi reforme u oblasti pravosuđa, posebno kada je riječ o njegovoj nezavisnosti, profesionalnosti i odgovornosti, preporuke su iz novog izvještaja Evropske komisije, ocijenio je predsjednik Atlas grupe Duško Knežević.

To su uglavnom sugestije koje se ponavljaju godinama. U izvještajima EK za ovu i prošlu godinu, konstatovan je napredak u borbi protiv organizovanog kriminala, ali i dalje brine korupcija, posebno na visokom nivou, a konstatovano je da se afere još ne rješavaju.
U izvještaju EK piše: “Nema novih dešavanja u političkom i sudskom praćenju navodne zloupotrebe javnih sredstava u partijsko-političke svrhe u 2022. godini u vezi sa „aferom audio snimci“. Političko i sudsko praćenje slučaja navodne izborne prevare „afera sa kovertama“ je još uvek u toku. U septembru 2021. godine, nakon dvije žalbe Specijalnog državnog tužilaštva, Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu protiv bivšeg visokog funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS) za pranje novca”.
Kao što je poznato crnogorskoj javnosti, predsjednik Atlas grupe Duško Knežević je otkrivanjem afere “Koverta”, gdje se jasno vidi kako bivši gradonačelnik Podgorice i funkcioner DPS-a Slavoljub Migo Stijepović preuzima kovertu sa stotinu hiljada evra pred parlamentarne izbore 2016. godine, izazvao politički zemljotres u Crnoj Gori, što je u velikoj mjeri uticalo na ishod parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine i rušenje vlasti poslije tri decenije vladanja.
Evropska komisija je i u izvještaju za prethodnu, 2021. godinu slično konstatovala: “Ostaje da se obezbijedi vjerodostojan, nezavisan i efikasan institucionalni odgovor na takozvanu “aferu koverta”.”
Dakle, afera “Koverta” je kost u grlu Crnoj Gori u napretku ka EU. Afera “Koverta” je šokirala crnogorsku javnost tog 11. januara 2019. godine, pokazujući pravo lice bahate vlasti, dokazujući političku korupciju i reketiranje od strane DPS-a i Mila Đukanovića.
Sve je počelo hapšenjem vozača Atlas grupe u jesen 2017. godine pod optužbom za navodno „pranje novca“, uz pritisak specijalnog tužioca Milivoja Katnića na Duška Kneževića da prizna da je taj novac namijenjen za Demokratski front, kako bi ga uvukao u političke vode i bude svjedok u slučaju “državnog udara”, što je predsjednik Atlas grupe naravno kategorički odbio. Puštanjem snimka kako Migo Stijepović uzima kovertu sa novcem za predizbornu kampanju Duško Knežević je otkrio istinu da je novac otišao za predizbornu kampanju Mila Đukanovića i DPS-a, a ne za Demokratski front.

Sve što se kasnije događalo oko ove afere je velika sramota crnogorskog pravosuđa. Šokantno za crnogorsku javnosti je bilo i kako je tužilaštvo vodilo istragu. SDT, na čijem čelu je bio glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, nije tražilo pritvor za Miga Stijepovića, niti saslušao Mila Đukanovića, a optužnica pred Višim sudom jedva je ,,prošla”, tek iz trećeg puta.
Glavni akter afere “Koverta” Stijepović saslušan je tek 20 dana od pojavljivanja snimka, i to u svojstvu građanina. I, za razliku od drugih koji su kod tužioca privođeni sa lisicama na rukama i pred televizijskim kamerama, aktuelni savjetnik predsjednika Đukanovića je imao privilegiju da na razgovor dođe kroz prostorije ministarstva pravde i neopaženo izađe. Specijalni tužilac Milivoje Katnić za to je imao i specijalno objašnjenje:
“Da li će bilo ko ući kroz dimnjak, kroz prozor ili već kuda, o tome ne odlučuje Specijalno tužilaštvo.”
Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta, u otvorenom pismu Katniću parodirao je njegovu selektivnost u primjeni zakona:
“Slavoljub Stijepović, rođeni Ljajkovčanin, bivši gradonačelnik Podgorice i aktuelni generalni sekretar predsjednika, osumnjičen za pranje novca, ne samo da može napuštati Podgoricu i Crnu Goru, već po vašim riječima u tužilaštvo ulazi kroz dimnjak, a izlazi poput vodene pare kroz ćikare koje se dime u bifeu.”
Lakrdija od suđenja je posebna priča. Viši sud je dva puta obustavljao krivični postupak protiv Stijepovića, da bi oba puta Apelacioni sud ukidao odluke i vraćao na ponovni postupak. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je bio glavni stub odbrane Slavoljuba Stijepovića, optužujući ga pranje novca, a ne za političku korupciju i reketiranje.
O svemu tome je obavještavana međunarodna zajednica pravosuđa, sa dokazima da su tužilaštvo i Viši sud produžena ruka hobotnice kojom upravlja Milo Đukanović. Ovakav skandalozni sudski proces je neshvatljiv za Evropsku komisiju, Forin ofis i Stejt department, što smo se uvjerili kroz izvještaje EK za prošlu i ovu godinu.
Da li ćemo dočekati trenutak da se oslobodi pravosudni sistem od svih onih oni koji još uvijek sprečavaju da pravda zaživi u Crnoj Gori? Da bi Evropskoj uniji isporučili vidljive i mjerljive rezultate u poglavljima 23 i 24, moraju se učiniti odlučni koraci ka konačnom oslobođanju svih institucija u Crnoj Gori. “Tempo ovog posla odrediće Crna Gora”, navedeno je u izvještaju EK, uz podsjećanje da ukupan progres u evropskim integracijama zavisi od napretka u ključnim poglavljima 23 i 24.
Tek onda kad reforme u pravosuđu i tužilaštvu budu efektivno sprovedene, Crna Gora će biti u prilici da obezbijedi eliminisanje svih nedostataka na koje opravdano ukazuje izvještaj EK.

Provjerite slična mjesta

Dvije osobe upale u provaliju, u toku akcija spašavanja

Dana 26.11.2022. godine u 15.15h Služba zaštite i spašavanja je primila prijavu od strane Uprave …