Ukrajini će trebati četiri milijarde dolara pomoći mjesečno u 2023. godini

Ukrajini će trebati procijenjenih tri do četiri mlijarde dolara vanjske finansijske pomoći po mjesecu u narednoj godini kako bi održala ekonomiju u životu dok se ruski rat oteže, izjavila je upravna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva u srijedu.

Georgieva je kazala da su ukrajinski međunarodni partneri obećali 35 milijardi dolara u grantu i kreditno finansiranje za Ukrajinu u 2022., dovoljno za zatvaranje njenih finansijskih jazova u ovoj godini, ali da će njene finansijske potrebe ostati veoma velike u 2023.

Govoreći na sastanku na visokom nivou održanom na marginama redovnih godišnjih sastanaka MMF i Svjetske banke, Georgieva je kazala da je Ukrajina ostvarila napredak u normaliziranju ekonomske politike i stabiliziranju svoje ekonomije uprkos “esktremno teškim okolnostima” od početka rata.

Rizici, međutim, ostaju “prekomjerno visoki” kako je pokazano u ruskim raketnim napadima na Ukrajinu u ovoj sedmici, i visoki nivoi vanjske pomoći su neophodni za pokrivanje tekućih budžetskih troškova i popravaka na infrastrukturi, kazala je Georgieva, prenosi Reuters.

“Naš trenutni stav je da će finansijske potrebe iznositi oko tri do četiti milijarde dolara mjesečno. Svi moramo biti pripravni na mogućnost da bi socijalni i infrastrukturni troškovi mogli povećati finansijske potrebe van njihovog obima, u zavisnosti od evoluiranja rata”, izjavila je čelnica MMF-a, prenosi Reuters.

Provjerite slična mjesta

Asanović: Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice i logističkog centra

Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila im je …