Sanader oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi Hypo

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader u nepravosnažnoj presudi za ratno profiterstvo u ponovljenom suđenju u aferi Hypo je oslobođen optužbe.

Zagrebački Županijski sud u ponovljenom postupku je izrekao nepravosnažnu presudu nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu iz 2018. godine jer je smatrao da na prvostešenom sudu nije dokazano da je postupanje bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a negativno uticalo na život ljudi i privredni potencijal države u ratu. Na početku ponovljenog suđenja sredinom jula ove godine negirao je krivnju za ratno profiterstvo, prenose hrvatski mediji.

Prvi put za Hypo sudilo mu se zajedno i za primanje mita od MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u Ini i tad je za Hypo dobio 3,5 godina zatvora. Vrhovni sud potvrdio je presudu i smanjio jedinstvenu kaznu, no 2014. ju je ukinuo Ustavni sud. Potom je 2018. za Hypo dobio 2,5 godina, ali je Vrhovni sud ukinuo presudu.

Pravosnažno je osuđen za Planinsku, Ina-MOL i Fimi mediju, a presudom konačno su gotovi svi postupci koji se vode protiv Sanadera.

Sporna provizija od 3,6 miliona kuna

Prema optužnici, Hypo banka je tadašnjem zamjeniku ministra spoljnuh poslova Sanaderu krajem 1994. i početkom 1995. isplatila proviziju od 3,6 miliona kuna nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstava.

Time je Sanader, po tvrdnjama tužiilaštva, u ratom uslovnom teškom finansijskom i ekonomskom stanju ostvario protivpravnu imovinsku korist koja je u nesrazmjeru s ugroženim temeljnim vrijednostima države i društvene zajednice te državnih interesa.

Vrhovni sud je istaknuo kako prvostepeni sud smatra da treba primijeniti Zakon o nezastarijevanju, dodajući da radnja krivičnog djela ratnog profiterstva sticanjem nesrazmjerne imovinske koristi mora biti rezultat svjesnog iskorištavanja ratnog stanja na štetu materijalnih uslova života stanovništva i privrednog potencijala države.

”Nejasno je u prvostupanjskoj presudi na koji način bi počinjenjem kaznenog djela s iznosom stečene imovinske koristi 3,6 milijuna kuna bilo ozbiljno dovedeno u pitanje funkcioniranje države i bile ugrožene temeljne državne i društvene vrijednosti u ratu, odnosno bili ugroženi materijalni uvjeti života stanovništva”, pojasnio je sud.

Nezavisne

Provjerite slična mjesta

RADONJIĆ: Sudu nije predata optužnica protiv Injac

Optužnica protiv bivše ministarke odbrane Olivere Injac nije predata Višem sudu, već je postupak pred …