Nove cijene struje znaće se u decembru

Vlada je sredinom prošlog mjeseca, po uzoru na druge evropske države, usvojila smjernice za uštedu energije za domaćinstva i privredu, dok do 1. decembra Regulatorna agencija za energetiku treba da odredi cijene struje od 1. januara za mrežne usluge – distribuciju i prenos. Rast cijena struje od 1. januara je, prema našim informacijama, neminovnost, ali je pitanje u kom procentu će cijene porasti.

Regulator određuje regulatorno dozvoljeni prihod za CEDIS, CGES i COTEE, a mrežne usluge čine oko 50 odsto ukupnih troškova na računima za struju.

Drugi dio računa čine usluge EPCG. Energetska kompanija će do 15. decembra odlučiti hoće li i za koliko dizati cijene svojih usluga.

Nedavno su “Vijesti”, pozivajući se na izvore iz EPCG, naveli da će cijene porasti 10 do 20 odsto, međutim, u Agenciji za energetiku još nemaju proračune u vezi sa povećanjem cijene struje. Prvo treba da održe javnu raspravu u vezi sa zahtjevima regulatora, a nakon toga da odrede regulatorno dozvoljeni prihod i na kraju da obračunaju cijene struje od 1. januara. To treba da urade do 1. decembra, dok EPCG ima nakon toga 15 dana da odluči o cjenovnoj politici za narednu godinu.

Dan

Provjerite slična mjesta

Detalji istrage protiv Lazovića: Tajni sastanak na Grahovu sa Zvicerom, Belivukom i Miljkovićem

Uhapšeni bivši policijski funkcioner Zoran Lazović, prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva, sastajao se sa vođom …