Potvrđena optužnica za ubistvo Stanišića: Sudiće Kašćelanu i Zviceru

Vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je optužnicu protiv okrivljenih za ubistvo Nikole Stanišića.

To je “Vijestima” saopštila samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Marija Raković.

Ranije, sud je vratio Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) na dopunu istrage optužnicu protiv okrivljenih Slobodana Kašćelana i još 13 osoba optuženih za ubistvo Nikole Stanišića.

SDT podiglo je optužnicu protiv 14 osoba zbog stvaranja kriminalne organizacije, teškog ubistva Nikole Stanišića na podmukao način, te krivičnog djela teško ubistvo putem pomaganja, nedozvoljneog držanja oružja i eksplozivnih materija.

U akciji Sektora za borbu protiv kriminala i SDT-a, uhapšeni su Kašćelan (58), njegov tjelohranitelj Vladimir Vučković (46) iz Herceg Novog, Kotorani Miloš Radonjić (35), Krsto Maroš (43) i Zoran Kažić (46), kao i Podgoričanin Darko Prelević (31) nastanjen u Pljevljima.

Optuženi su da su kao dio kriminalne grupe koju su navodno formirali Kašćelan, Radoje Zvicer (39), Nikšićanin Radoje Živković (35) zvani Žuti i Podgoričanin Milan Vujotić (39), krivi za ubistvo Podgoričanina i još jedan pokušaj ubistva.

Zbog stvaranja kriminalne organizacije, ubistva u saučesništvu i pokušaja ubistva, policija je podnijela krivične prijave i protiv navodnih članova tog klana koji su u bjekstvu – Zvicera, Živkovića, Vujotića, Srđe Juriševića (39) koji je takođe Kašćelanov tjelohranitelj, Kotorana Dragana Kneževića (40) i Milana Kneževića (39), Podgoričanina Aleksandra Dragićevića (35) i Zdravka Perunovića (45) iz Nikšića, koji je odranije u spuškom zatvoru.

Na ročištu za kontroilu optužnice, okrivljeni Kašćelan se izjasnio da nije kriv.

”Nisam kriv i nemam krivice. Ovo je čista izmišljotina”, izjavio je na tom ročištu okrivljeni Slobodan Kašćelan.

Advokati odbrane ostali su kod ranijih izjava da i novu optužnicu treba vratiti ponovo na dopunu istrage ili obustaviti postupak.

“Urušen je suverenitet i privatnost građana Crne Gore. Strane službe su prisluškivale privatne razgovore. Odlukom Ustavnog suda zabranjeno je vršenje mjera tajnog nadzora na neodređen broj lica bez pravnog osnova”, naveo je advokat.

Advokat Stefan Jovanović dodao je da se nova optužnica i dalje zasniva na operativnim podacima koji ne mogu biti dokaz.

”O tome govori i ranija odluka sudije za istragu Miroslava Bašovića o neodređivanju pritvora. Poslije je ta odluka preinačena”, kazao je on.

Advokat Miloš Vuksanović je tada kazao da je optužnica nezakonita iz više razloga.

”Nedostaje obdukcijski zapisnik, nema potvrde o smrti. Kao jedini dokaz imamo SKY koji je nezakonit. Podaci predstavljaju samo procesnu saradnju i bili su pod šiframa, ne smiju se koristiti u sudske postupke. Ovi podaci su doveli do toga da se u javnosti Crne Gore odvija prava španska sapunica. Sud u Crnoj Gori se našao pred rafalnom paljbom da se ova optužnica potvrdi”, istakao je advokat Vuksanović.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Upozorenje zbog pojačane opasnosti od požara

Zbog pojačane opasnosti od požara, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore upozorava građane da ne pale …