Moguće etapno povećanje plata prosvjetarima na 1.000 eura

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je u emisiji “Naglas” na Televiziji Crne Gore (TVCG) da prosvjetni radnici opravdano traže povećanje zarada od 45 odsto i da to se može izvršiti na dva načina, odjednom ili etapno u dvije godine.
Na sastanku ministara finansija i prosvjete, Aleksandra Damjanovića i Miomira Vojinovića i predstavnika Sindikata prosvjete, ranije ove nedjelje, dogovoreno je da će budžetu za narednu godinu biće predviđen prostor za povećanje koeficijenta na zarade, što bi omogućilo da prosvjetni radnici prime uvećane plate od 1. januara.

“Još tokom ljeta smo krenuli u akciju što se tiče izmjena Granskog kolektivnog ugovora. Naš osnovni zahtjev je da se plate povećaju 45 odsto. Ne tražimo to tek tako, nego zato što je plata prosvjetnih radnika godinama bila ispod prosječne plate u državi, do programa Evropa sad prošle zime”, kazao je Božović.

Smatra da je opravdano to što traže.

“Plate ljekarima su uvećane oko 35 odsto, ne računajući uvećanje koje su imali pred Novu godinu od 12 odsto i uvećanje od Evropa sad”, naveo je Božović.

Ukoliko ne pristanu na zahtjeve, on je poručio da Sindikat prosvjete neće sjedjeti skrštenih ruku i da mogu pozvati kolege na štrajk.

“Imamo dva modela za uvećanje od 45 odsto – odjednom i u tri etape u dvije godine. Takav model u etapama nije nemoguć. Posljednje uvećanje smo imali devet, pa tri odsto u dvije godine”, rekao je Božović.

Kako je dodao, u Sindikatu prosvjete očekuju povećanje koje neće biti zanemarljivo i koje će biti veće u odnosu na prethodna.

“Za deset dana možemo da očekujemo konkretnu ponudu Ministarstva prosvjete i Ministarstva finansija”, kazao je Božović.

Maša Stevović iz Ministarstva prosvjete saopštila je da je se krajem oktobra znati ponuda tog resora.

Istakla je da je sve stvar dogovora.

“Ništa ne želimo da radimo na svoju ruku, bez usaglašavanju stavova sa Ministarstvom finasija. Bez sagledavanja mogućnosti nema govora o povećanju”, naglasila je Stevović.

Olivera Leković iz Prosvjetne zajednice je kazala da traže ono što je pravedno i neophodno.

“Zdravstvo je dobilo bolji koeficijent, univerzitetski profesori, nemedicinsko osoblje, a jedino smo mi ti koji trebaju da imaju obzira i da budu strpljivi. Skoro tri i po decenije sam u učionici i uvijek čujem isto, da fali novca”, poručiala je Leković.

Ona je, komentarišići stanje u prosvjeti, kazala da decenijama unazad imamo centralizovan sistem, što se, prema njenim riječima, i dalje nastavlja.

“Dobijamo smao naređenja, preporuke, informacije iz Ministarstva, a naše sugestije se ne čuju”, istakla je Leković.

Kristina Mihailović iz Udruženja “Roditelji” je kazala da u direktnom kontaktu sa roditeljima nailaze na probleme sa kojima se susrijeću.

“Imao previše probleme, u svakom segmentu postoje situacije koje roditeljima i nastavnicima komplikuje život. Možda naši političari vole da pričaju da će nešto uraditi, ali ništa do sada nismo vidjeli”, rekla je Mihailović.

Smatra da svakodnevno treba pričati o problemima, ne samo u septembru.

“Ako smo htjeli da mijenjamo nešto u sistemu obrazovanja, mogli smo to uraditi rebalansom budžeta”, navela je Mihailović.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Oboren pješak kod kružnog toka, prevezen u bolnicu

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila oko 10,30 časova u Šušanju, u blizini kružnog toka, …