Uljarević: Smjena Kentere nalog izvan Crne Gore od Srbije ili Rusije

Kada je riječ o smjeni Sava Kentere sa mjesta direktora ANB-a, izgleda da se radi o nalogu izvan Crne Gore i to od onih kojima ne odgovara raskrinkavanje eksternih uticaja, kako od onih koji pripadaju Putinovoj administraciji tako ni od onih kojima je šef Aleksandar Vučić – kazala je za Pobjedu Daliborka Uljarević, direktorica Centra za građansko obrazovanje.

Uljarević je istakla da je zabrinjavajuća činjenica da je naša izvršna vlast toliko nerezistentna na takve maligne uticaje.

– A koliko vidim, jasno je to našim zapadnim partnerima i za njih su praktično prekriženi ne samo inspiratori i nalagodavci ovakvih odluka, već i izvršioci i onih koji to pokušavaju politički i medijski „peglati“. Ne bih se iznenadila da jedna od prvih odluka novog rukovodstva ANB-a bude ukidanje zabrane ulaska bivšem ambasadoru Srbije Vladimiru Božoviću, kao i drugim vezanim licima iz Srbije kojima je, na osnovu odluka ANB, zabranjen ulazak u Crnu Goru iz razloga nacionalne bezbjednosti – kazala je Uljarević.

Ura i SNP hoće ovo
Komentarišući aktuelnu političku situaciju i kome ona odgovara, Uljarević je istakla da „prolongiranje sadašnje političke agonije odgovara primarno Uri i SNP-u“.

– Jer pozicije koje sada imaju ovi politički subjekti više nikad neće imati. Stoga je za očekivati da će oni iskoristiti sve mehanizme da blokiraju brze vanredne parlamentarne izbore, kao i da se neće libiti da vrijeme do tih izbora, koji su neminovnost, maksimalno iskoriste za zloupotrebu javnih resursa u partijske svrhe, iako su za to nekad oštro i s pravom kritikovali DPS – poručila je Uljarević.

Prema njenim riječima, razumljiva je podrška DF-a za takav pristup, čiji, kako je istakla, kadrovi ostaju po dubini.

– A sva tri politička subjekta imaju i blisku relaciju sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, kojem je u interesu da se u Crnoj Gori zadrži politička nestabilnost i da budemo nefunkcionalna država, a samim tim da se i naš put ka EU maksimalno „minira“ – kazala je Uljarević.

Istakla je da ostaje nejasno zašto to podržavaju Demokrate, koji, kako je kazala, gube kroz više aspekata.

– Oni gube kadrovski, jer im Vlada prilično sistematično briše kadrove, zatim gube na prepoznatljivosti, jer su na jednoj strani provučićeve i antizapadne snage, a na drugoj proevropske i građanske, tako ni u političkom smislu ne mogu biti na dobitku, a posebno ne u odnosu prema zapadnim partnerima. Osim toga, dva tabora žestoko jedni druge napadaju za kriminal i korupciju, a Demokrate se opet gube jer se teško mogu snaći u tom brlogu – ocijenila je Uljarević.

Komentarišući ocjene DPS-a i SDP-a da je izlaz iz političke krize formiranje šire, mješovite vlade koja bi pripremila izbore, Uljarević je kazala da u politici nema unaprijed zacrtanih, niti stalnih rješenja, već to, kako je rekla, nerijetko određuje dinamika događaja, uz naglasak da bi principi morali biti konstanta, iako to u crnogorskom kontekstu zvuči idealistički.

– Stoga, formiranje široke vlade moglo je biti rješenje nakon samog izglasavanja nepovjerenja ovoj vladi, ali mislim da to nije moguće jer tu opciju ni Ustav više ne ostavlja. Nama su potrebni što prije vanredni parlamentarni izbori kako bi se postojeća kriza počela razrješavati sa onom većinom koja ima za to podršku građana i građanki Crne Gore – kazala je Uljarević.

Naravno, poručila je, popunjavanje Ustavnog suda je hitno pitanje, i to je prvi preduslov za izlazak Crne Gore iz institucionalne paralize, a zatim izbori.

Provjerite slična mjesta

RADONJIĆ: Sudu nije predata optužnica protiv Injac

Optužnica protiv bivše ministarke odbrane Olivere Injac nije predata Višem sudu, već je postupak pred …