Perić: Formiraćemo gradsku štedionicu i razviti sistem javnog stanovanja

Uz javne konkurse i transparentno donošenje odluka, sprečavanje nastavka prakse partijskog zapošljavanja u gradskim službama jedan je od ključnih ciljeva Preokreta i uslov za bilo kakvu postizbornu saradnju, poručio je nosilac liste tog pokreta na predstojećim lokalnim izborima u Podgorici i bivši poslanik, Srđan Perić.

On je u intervjuu “Vijestima” kazao da zna da je partijama lakše da uhljebljavanjem grade stranačku infrastrukturu i da razumije da je činjena decenijska nepravda prema ljudima koji su bili opoziciono orijentisani, ali da misli da se ispravljanjem nepravde na taj način, čini još veća.

”Podrivamo ideju da je moguće uspjeti na temeljima svog rada, istrajnosti, znanja i sposobnosti. Treba nam privreda koja će ispravljati ovu nepravdu i sudstvo koje će kažnjavati nezakonitosti koje su je stvarale, a ovo što sad imamo je gutanje resursa budućih generacija”, istakao je Perić.

On navodi da se program Preokreta zasniva na tri tačke – razvijanju sistema masovnog javnog stanovanja, povraćaju svojine nad gradskim neizgrađenim zemljištem i osnivanjem gradske štedionice.

”Početni najveći uspjeh Preokreta će biti ne ako, nego kad pokaže da građani mogu biti snažan glas na političkoj sceni i da se taj glas može čuti, za početak u lokalnom parlamentu”, podvukao je Perić.

Izbori u Podgorici i još 13 gradova, zakazani su za 23. oktobar.

Koji problemi u glavnom gradu zahtijevaju najhitnije rješavanje i kako Preokret misli da se oni mogu prevazići?

Brojni su problemi. Ipak, ističem tri posebno značajna: katastrofalno prostorno planiranje koje nije prilagođeno građaninu nego investitoru, što nas posljedično vodi do drugog velikog problema, zagušenog saobraćaja. Treći, ključni, moguće bi mogli sažeti u problem da gradske vlasti ne razumiju da ekonomski i administrativno Glavni grad nije ni izbliza uspio da razvije potencijal glavnog grada jedne evropske i mediteranske države. Iz te nespremnosti proističu brojni drugi problemi, od neefikasnih gradskih preduzeća, pa sve do skromnih finansijskih mogućnosti Glavnog grada. Sama geografija vam daje toliku prednost u odnosu na dobar dio ostatka svijeta, da s takvim predispozicijama prosto treba “znati” pa to ne iskoristiti i imati budžet koji se projektuje na oko, mogu slobodno reći, svega 100 miliona eura. Bilo da je 94, kako je inicijalno predložen, ili 106 kako predviđa rebalans.

Ponudili smo program koji leži na oslobađanju potencijala zajednice kroz tri ključne tačke: razvijanje sistema masovnog javnog stanovanja, povraćaja svojine nad gradskim, građevinskim a neizgrađenim zemljištem i osnivanje gradske štedionice. Ova tri kompleksna cilja treba da povećaju finansijski potencijal i generišu rast koji mora da bude baziran na dugoročnom planiranju.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Mekalister: Crna Gora je predvodnik, pozitivna atmosfera iz Podgorice donijeta u Brisel

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je da je proširenje EU na Zapadni Balkan pitanje …