Loše spavate? Provjerite jeste li ovo jeli prije odlaska u krevet

Prosječna odrasla osoba treba najmanje sedam sati sna noću, ako ga ima manje, tijelo će tražiti izvore kratkoročnog povećanja energije, a kombinacija loše prehrane i lošeg sna naštetiće zdravlju.

Previše šećera može dovesti do debljanja ili pretilosti, uzrokovati nastanak karijesa i povećati rizik od pojave dijabetesa. Međutim, ima još jedan ozbiljan učinak – remeti vaš san, i to na takav način da će vas nesanica ostaviti željnima za još šećera, piše Klixba.

Istraživanje iz 2016. godine pokazalo je da ljudi koji konzumiraju velike količine šećera imaju tendenciju manje dubokog spavanja i pokazuju veći nemir noću, a često pate i od nesanice koja nerijetko može postati i kronični problem.

Prema mišljenju kliničkog psihologa Michaela Breusa, poznatog i kao doktora za spavanje koji se specijalizirao za poremećaje spavanja, previše šećera dovodi do sklonosti jedenju kasnije tijekom dana jer razine šećera u krvi izmiču kontroli. To nepovoljno utječe na spavanje, a vaš poremećen san će zauzvrat proizvesti još veću želju za šećerom. Kako napominje, to je zapravo začarani krug.

”Previše šećera navečer može biti štetno za naše zdravlje. Kada jedete slatko, razina šećera u krvi raste, a gušterača oslobađa inzulin koji pomaže da se šećer vrati u stanice, dajući im gorivo za rad. Jedenje šećera kasno navečer previše vas stimulira, daje energiju i čini vas spremnim za aktivnost, ali to nije ono što pokušavamo raditi noću”, objašnjava dijetetičar Alex Evans.

Provjerite slična mjesta

Loše vijesti o cijenama struje

Biće potrebne godine da se cijene energenata vrate na nivo prije rata u Ukrajini, rekao …