Kavarić: Ako ne bude novih sojeva, pandemija kovida se gasi

Predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju Nebojša Kavarić kazao je u izjavi za “Dan” da su uvjereni da je pandemija KOVID-a, ukoliko ne dođe do pojave novih sojeva, u fazi gašenja, što je saopštila i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

– Sve informacije se pažljivo prate i nadam se da će 2023. biti prva godina bez ove opasnosti – izjavio je dr Kavarić.

Komentarišući zdravstvenu politika kada je u pitanju najmlađa populacija, on ističe da se jačina i kompetentnost zdravstvenih sistema u principu procjenjuju na osnovu organizovanosti zaštite najmlađe i najstarije populacije u jednoj državi.

Sistem pedijatrijske zdravstvene zaštite u Crnoj Gori baštini sjajno nasleđe iz ranijeg perioda, kad su svi indikatori zaštite zdravlja djece bilo na zavidnom nivou. Tada je i natalitet bio bolji i na višem nivou – istakao je Kavarić.

On upozorava da je obuhvat vakcinacijom djece u Crnoj Gori i regionu u drastičnom padu, posebno kad je u pitanju MMR vakcina.

– Mora se ozbiljno poraditi na revitalizaciji procesa imunizacije, posebno šo se prije dvije nedjelje počelo i sa vakcinacijom protiv HPV virusa. Promocija imunizacije je složen, opštedruštveni proces, koji mora biti kontinuiran, efikasan i društveno i medijski veoma prisutan. Kampanjski, povremeni pristup nije dobar, jer ne mijenja način ponašanja i ne povećava stepen povjerenja građana i roditelja. Koliko građani vjeruju državi toliko vjeruju i njenom zdravstvenom sistemu– naglašava Kavarić.

DAN

Provjerite slična mjesta

Uhapšen predsjednik Perua jer je najavio raspuštanje Kongresa

Uhapšen je predsjednik Perua, Pedro Kastiljo, u srijedu, nekoliko sati nakon što je najavio privremeno …