Abazovića u Vatikanu dočekala Švajcarska garda, počinje audijencija kod pape Franja

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović stigao je u Vatikan gdje ga uskoro očekuje audijencija kod poglavara Rimokatoličke crkve pape Franja, na početku dvodnevne zvanične posjete Svetoj Stolici. Predsjednik Vlade dočekan je ceremonijalno uz najveće državne počasti i Epsikopsku Švajcarsku gardu.
Biće to drugi susret premijera Abazovića sa papom Franjom, nakon što se, tada kao potpredsjednik Vlade, sa njim susreo u decembru 2021. godine.
Pored audijencije kod pape Franja, tokom dana predsjednika Vlade očekuju zvanični sastanci i sa državnim sekretarom, kardinalom Parolinom, kao i sa sekretarom za odnose Svete Stolice sa drugim državama, mons. Pol Ričard Galagerom.
Planirano je da Abazović sa svojom delegacijom obiđe Apostolsku biblioteku, gdje će mu biti predstavljena dva manuskripta od istorijske važnosti za Crnu Goru. Prvi je prepiska dukljanskog kralja Mihaila Vojislavljevića sa papom Grgurom VII, datirana 9. januara 1078. godine, dok je drugi original monumentalnog djela nadbiskupa Andrije Zmajevića “Ljetopis crkovni”, predat Vatikanu 1694. godine lično od strane autora, a otkriven tek tokom 2021. i 2022. godine. Premijer Abazović biće prvi državni zvaničnik Crne Gore kojem će biti predstavljena pomenuta dokumenta,
Domaćini će predsjedniku Vlade prirediti i obilazak Vatikanskih muzeja, Sikstinske kapele, Vatikanskih vrtova i Bazilike Svetog Petra.

Provjerite slična mjesta

CUP: Unija poslodavaca 17. godina nije dokazala svoju reprezentativnost

Crnogorsko udruženje poslodavaca (CUP) saopštilo je da je Unija poslodavaca (UPCG) jedina organizacija poslodavaca u …