Ne nazire se rješenje političke situacije u Crnoj Gori: Evo opcija

Očigledno je da političke partije u Crnoj Gori čekaju rezultate lokalnih izbora koji će biti održani 23. oktobra kako bi se pozicionirale na narednim parlamentarnim izborima. Razloga za to ima više, a jedan od najvažnijih, pored toga što će lokalni izbori pokazati snagu partija, jeste i činjenica da sada niko ne zna kakve će sve predizborne koalicije biti napravljene uoči parlamentarnih izbora.

Zbog toga je i retorika na predizbornim skupovima na lokalnim izborima dosta mlaka, kao da se svi čuvaju teških riječi zbog eventualnih budućih koalicionih odnosa.

Što bi narod rekao: zamutili su globalno, a pokušavaju da riješe lokalno. Zato se u Crnoj Gori više ne zna ni ko je vklast ni ko je opozicija.

Jasno je da je na meti gotovo svih partija aktuelni premijer Dritan Abazović, iako je gotovo sigurno da njegova partija GP URA na narednmim izborima ponovo može biti tas na političkoj vagi u Crnoj Gori.

Politički konsultant Boško Kovačević kaže da je teško u komparativnoj analizi naći sličan primjer Crnoj Gori danas.

– U zemlji bez Ustavnog suda, u “predvečerje” lokalnih izbora zakazanih za 23.oktobar, prethodno,ispostaviće se, neustavno odloženih, teško je govoriti o izlasku iz institucionalne, ali i društveno-ekonomske krize kojoj svjedočimo, a kojoj se ne nazire kraj. Sve i ako bi izbor sudija Ustavnog suda bio okončan dva dana pred održavanje izbora, kako se može čuti u javnosti, slika koju šaljemo je prilično loša, pa ne treba da začudi što će godišnji izvještaj o napretku koji je najavljen za 12. oktobar, po svemu sudeći, biti jedan od gorih u poslednje vrijeme – rekao je Kovačević za “Dan”.

On rješenje vidi u vraćanju mandata građanima, na kojima je odluka kakvu ćemo ubuduće imati vlast.

– Rješenje je moguće tek na parlamentarnim i predsjedničkim izborima, koji će, po svemu sudeći, biti održani na proljeće 2023. godine, pod uslovom da odnos snaga u novom saziva parlamenta ne zavisi od jednog glasa. Dakle, Crnoj Gori je potrebna stabilna i kompaktna vladajuća većina, sa minimum 45 poslanika. Zemlja slabih institucija i neodgovorne političke “elite” građaninu ne može pružiti ništa sem osjećaj bespomoćnosti. Nažalost, to je trenutno naša realnost – ocijenio je Kovačević.

Napadi na Vladu u tehničkom mandatu, a naročito na aktuelnog premijera Dritana Abazovića, prilično su učestali, a u tome prednjači Demokratska partija socijalista, koja je i inicirala obaranje njegove vlade i koja se zalaže za prijevremene parlamentarne izbore.

Dan

Provjerite slična mjesta

Loše vijesti o cijenama struje

Biće potrebne godine da se cijene energenata vrate na nivo prije rata u Ukrajini, rekao …