Zbog kvara transformatora u HE Piva, EPCG će u kišnom kvartalu izgubiti 20 miliona

Već više od pet mjeseci u hidroelektrani Piva nije u funkciji jedan od tri transformatora koji je potreban za rad jednog od tri instalisana generatora, saznaje Pobjeda.

Kvar
Za ovakvu vrstu kvara potrebno je, kažu stručnjaci, veoma brzo djelovanje menadžmeta, kako HE Piva, tako i menadžmenta i Odbora direktora Elektroprivrede. Situacija je alarmantna, kako za rad elektroenergetskog sistema, tako i za funkcionisanje same EPCG.

HE Piva, koja proizvede nešto manje od četvrtine ukupne proizvodnje električne energije u Crnoj Gori, ima tri spiralne turbine, tri trofazna generatora od po 120 megavolt ampera i tri trofazna transformatora, čiji je zadatak da omoguće prenos električne energije. Električne centrale, naime, proizvode veoma jaku struju, relativno niskog napona. Kad bi se ta struja mogla dalekovodom dovesti do trafostanica, transformatori pretvaraju struju velike jačine a niskog napona, u struju male jačine a visokog napona. Time su smanjeni gubici zbog stvaranja topline, a električni vodovi mogu biti maloga presjeka.

Riječ je, kako saznaje Pobjeda, o ozbiljnom kvaru, koji podrazumijeva da se kupi, odnosno napravi novi transformator, za čiju je izgradnju potreba puna godina. A kako se radi o nabavci od oko 2,5 miliona eura, EPCG je dužna da najprije pripremi, objavi i sprovede tender, izabere najbolju ponudu, što produžava rok ugradnje novog transformatora, zajedno sa rokom žalbe za najmanje tri mjeseca. Međutim, prema našim saznanjima, bord na čijem je čelu Milutin Đukanović (DF) i menadžment kojim rukovodi izvršni direktor Nikola Rovčanin (Demokrate), još nijesu donijeli bilo kakvu odluku kako da se izađe iz ovog problema, iako je od kvara prošlo skoro pola godine.

Kašnjenje
A upravo su oni najavili da će do kraja godine, s obzirom na to da ulazimo u kišni period, ne samo anulirati osmomjesečni minus od 60,9 miliona eura, nego godinu završiti sa rekordnim profitom od 50 miliona eura. Pitanje je ne samo kako će doći do profita, već i kako će ,,ispeglati“ minus, ako trećina HE Piva neće biti biti u funkciji.

HE Piva u prosjeku proizvede planskih 700 do 750 hiljada MWh elektične energije. Na ovaj nacin, zbog nefunkcionalnosti rada transformatora/generatora, proizvodnja će u posljednjem kvartalu 2022. i prvom kvartalu 2023. biti umanjena trećinu. U posljednjem kvartalu ove godine prihod EPCG bi zbog toga bio umanjen za oko 20 miliona eura dok bi prihod u prvom kvartalu 2023. godine bio umanjen oko 40 miliona eura, računajući po berzanskim prognozama.

Kako nam iz EPCG nijesu odgovorili na postavljena pitanja kada i šta namjeravaju da preduzmu ovim povodom, zašto su čekali više od pet mjeseci i koliko će ih to koštati, obratili smo se stručnjacima. Oni su nam objasnili da planirana proizvodnja električne energije za godinu i u ovom slučaju može biti dostignuta ali vrsta, vrijeme i upravljanje tom energijom neće biti isto. Naime, zbog za trećinu umanjenog rada HE Piva, vrijeme dnevnog, nedjeljnog ili mjesečnog rada sva tri ili dva generatora drastično se razlikuje. Tokom kišnih dana sa dva generatora prozvedena energija više neće biti vršna nego bazna. Upravo vršna energija, čije je cijena znatno veća od bazne, duplo će u tom slučaju biti bazna umjesto vršna. Upravo na vršnoj struji, čija je cijena veća od bazne, EPCG dodatno zarađuje prodajući viškove na trižištu. A osnova proizvodnja HE Piva, sa jednom od najvećih lučnih brana na svijetu je upravo vršna energija, jer ima mogućnost brzog startovanja i sinhronizacije na dalekovodnu mrežu 220 kilovolta.

Ne pomaže voda…
Takođe, u slučaju da kraj ove i početak sljedeće godine budu izdašni padavinama moguće je da dođe čak i do preliva viška vode, jer jedna trećina neće biti u funkciji prozvodnje, čime će milioni eura profita otići u nepovrat.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Pobjeda: Abazović i Joković pripremaju odluku o ulasku Crne Gore u „Otvoreni Balkan“

Abazovićeva vlada koja se nalazi u tehničkom mandatu u narednih 15 dana trebalo bi da …